Societat29/09/2019

El cap d'Urgències defensa que cal una reforma de les instal·lacions

Gutiérrez també advoca perquè es potenciï el servei de permanències mèdiques

M. F.
i M. F.

Escaldes-EngordanyEl cap del servei d’Urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Marcos Gutiérrez, advoca perquè es faci una reforma de les instal·lacions tenint en compte que “les necessitats assistencials han canviat molt des de fa 25 anys”, que és quan es va estrenar l’actual infraestructura. Destaca que “ja està sobre la taula” el projecte per “canviar aquesta estructura”, si bé assenyala les dificultats arquitectòniques.

“L’interès del SAAS és fer una reforma, s’ha plantejat, són conscients i s’hi està treballant”, assegura. Arran del fet que arquitectònicament hi ha moltes dificultats per fer créixer el servei, Gutiérrez defensa que una de les opcions podria ser reestructurar les urgències banals o separar la part de pediatria, que ara “físicament” està dins d'Urgències. D’aquesta manera, una de les opcions seria reubicar l’atenció pediàtrica, fent un servei molt més independent. El responsable d’Urgències recorda que aquesta tendència de fer espais amb un “ambient molt més confortable” és una “tendència” que se segueix a diferents hospitals, on s’han creat zones “molt més properes al nen” i també on els familiars puguin estar de manera més còmoda.

Cargando
No hay anuncios

Gutiérrez destaca que al llarg d’aquests anys a Urgències s’ha fet alguna petita reforma però caldria que es fes un canvi molt més integral, reconeixent que les actuals instal·lacions donen problemes en el circuit de pacients. La limitació, però, és que no hi ha sortida possible cap a un altre edifici o bé alguna parcel·la al costat de l’edifici actual per poder encarar una possible ampliació.

De manera paral·lela a aquesta reivindicació de millores a Urgències, Gutiérrez defensa que cal potenciar el servei de permanències mèdiques (SPM), que funciona a la clínica Meritxell els dissabtes, diumenges i festius. En aquest sentit, destaca que cada vegada “el servei s’ha desenvolupat més, s’ha donat més a conèixer i té una accessibilitat molt bona” i remarca que fins i tot es fan derivacions des d’Urgències. Creu, però, que aquest servei per atendre una “patologia urgent de baixa gravetat” s’hauria “d’assegurar tot l’any” i per aquest motiu assegura que de cara al futur cal “contemplar un sistema que asseguri les visites urgents de patologia banal”. En aquest sentit, recorda que aquests pacients menys greus comporten un important volum de visites a Urgències i manifesta que es podrien gestionar d’una altra manera. També assenyala que una altra opció seria “millorar o canviar el que són els circuits d’atenció primària” i que són qüestions que cal debatre entre el ministeri, la CASS i el SAAS.

Cargando
No hay anuncios

Gutiérrez creu que, a banda de tenir aquestes opcions, el que és necessari és una implicació de la població en ser conscients dels diferents serveis que tenen al seu abast, per evitar anar a Urgències si no és necessari i contribuir, d’aquesta manera, a no col·lapsar el sistema.