Cau l'interés per anar als Estats Units: l'efecte Trump ja es nota en les agències de viatges
Les agències espanyoles noten una frenada en les peticions cap a aquest mercat, però no en l'arribada de turistes nord-americans

Andorra la VellaQuan es produeixen fenòmens d'impacte global, sobretot si són imprevistos, les empreses i organismes del sector turístic recorren sempre a la mateixa màxima: el turisme és un sector molt sensible als canvis. Va passar amb la pandèmia, quan la indústria va patir una davallada històrica que ha tardat anys a recuperar, i ara, cinc anys després, la profecia sembla que es torna a complir, almenys parcialment. Les agències emissores de turistes ja han notat una frenada dels viatges als Estats Units, mentre que l'arribada de turistes nord-americans a Espanya i Catalunya encara no presenta alteracions.
"No hem notat cancel·lacions, ningú ve a les agències dient que no vol viatjar als Estats Units per la situació actual, però sí que hem notat un descens de noves peticions", explica a l'ARA el vicepresident executiu de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatge (Ceav), José Manuel Lastra. Una tendència que confirmava fa uns dies l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), principal patronal del sector a Espanya. El 46% de les agències emissores enquestades estan notant un retrocés en la demanda de viatges als Estats Units per al conjunt de l’any 2025. En canvi, aquest impacte no arribava a la inversa: la confederació i l'associació també coincidien que no han notat canvis en l'arribada de viatgers nord-americans, ni tampoc els preveuen. "Si es redueixen els turistes nord-americans pot tenir a veure amb un tema econòmic, tenint en compte que es parla d'una possible recessió, i afectaria a totes les destinacions", diu Lastra.
De fet, fonts de la Fundació Catalunya la Pedrera expliquen a l'ARA que el nombre de turistes nord-americans es va reduir el gener i el febrer respecte al mateix període del 2024, que va ser un gran any, però al març ja s'estava recuperant. Fa uns dies, la patronal espanyola del sector turístic, Exceltur, es limitava a dir que el sector afronta els mesos més importants del 2025, que comencen aquesta Setmana Santa, i que estan a l'expectativa dels efectes de la guerra aranzelària, tot i que mantenen les seves previsions de creixement del gener per al sector, situades en el 4%.
En la mateixa línia s'ha pronunciat el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que aquest dimarts ha apel·lat a la prudència: "S'estan traient conclusions provisionals", ha dit Hereu. El ministre ha reconegut que hi podria haver "alguna baixada puntual" de viatgers espanyols als Estats Units, però a la inversa no s'està notant: "De moment hi ha un increment de visitants nord-americans i, per tant, es continua generant atractiu [turístic]", ha assegurat Hereu.
Què en sabem del turista nord-americà?
Segons dades de l'Observatori del Turisme de Barcelona, l'estatunidenc (19,9%) és el turista internacional amb més reserves a la capital catalana el mes d'abril, seguit del francès (7,4%) i el britànic (6,2%), i també encapçala les reserves per als mesos vinents. Tot i això, el nivell de reserves hoteleres per al segon trimestre del 2025 des dels Estats Units és lleugerament inferior al mateix període del 2024 a Barcelona ciutat i lleugerament superior a Barcelona regió.
Amb tot, es tracta d'un visitant estranger que ha guanyat pes al conjunt de l'Estat els darrers anys, sobretot amb la millora de la connectivitat aèria entre ciutats com Nova York i Màlaga, Tenerife o ben aviat Bilbao, on està previst que s'estreni aquesta connexió el pròxim 1 de juny. El 2024, l'arribada de turistes procedents dels Estats Units va créixer un 11,2% en comparació amb l'any 2023, i es van superar els 4,2 milions de visitants.
Rècord per Setmana Santa
Amb tot, el govern espanyol preveu un nou rècord de turistes internacionals durant el període de Setmana Santa. En concret, Hereu ha dit que es preveu l'arribada de 15 milions de turistes estrangers al març i l'abril, un 9% més que l'any passat. Pel que fa a la despesa turística, el ministre també ha anticipat que serà de rècord. El govern espanyol calcula que els visitants estrangers suposaran un impacte econòmic de més de 20.000 milions d'euros entre el tercer i el quart mes de l'any, coincidint també amb la Setmana Santa, fet que suposa un 13% més que en el mateix període del 2023.