Un centenar d'itineraris cartografiats segons la propensió de patir una allau el 2020
L’espai de Neu i Allaus (EDNA) arriba a la dècada de vida incidint en la formació i la divulgació dels riscos a la muntanya
Sant Julià de LòriaL’espai de Neu i Allaus (EDNA) arriba a una dècada de vida fent balanç de l’activitat desenvolupada fins ara i els projectes de futur. Al llarg d’aquests anys s’han format en els diferents cursos que han ofert un total de 546 persones. A més a més, en el marc del projecte Ates (del Centre d'estudis de la neu i de la muntanya i de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra), que cartografia com de propensos són els diferents terrenys a les allaus, s’han marcat ja 37 itineraris i la intenció és que la temporada 2019-2020 n’hi hagi un centenar, incloent-hi els dominis esquiables, amb la qual cosa aquest projecte es donarà per conclòs.
Així, Aina Margalef, del Cenma, i Marc Vilella, de l’OBSA han detallat que la temporada 2019-2020 es cartografiaran en el marc de l’Ates les zones de la vall de l’Angonella, els cortals de Sispony i Encamp, la vall del Madriu-Perafita-Claror, i els dominis esquiables d’Arcalís, Pal Arinsal i Soldeu el Tarter. Margalef ha concretat que aquestes cartografies classifiquen les diferents zones segons si són simples, exigents o complexos i afegeix un seguit de recomanacions que pretenen “ajudar a les persones que fan activitats a la muntanya a prendre decisions” sobre quin itinerari escollir. Es tracta, també, de “desbloquejar” aquelles rutes més concorregudes i donar a conèixer alternatives que estan menys freqüentades i que també poden ser interessants per a les persones aficionades a la muntanya.
Pel que fa a les formacions, una de les vocacions de l’EDNA, al llarg d’aquests deu anys s’han fet vint edicions del nivell 1, en què s’ofereixen conceptes bàsics sobre nivologia, allaus o el material que cal dur. Hi han pres part 375 persones. També hi ha hagut deu edicions del nivell dos, que és molt més pràctic, i que han comptat amb 135 inscrits. A l’últim, s’han fet tres jornades de reciclatge per refrescar coneixements i actualitzar conceptes. La participació ha estat de 36 persones. De cara al 2019 es faran dos cursos de nivell 1, entre els mesos de gener i febrer. El segon nivell, que per primera vegada es farà en cap de setmana, serà entre el 8 i el 10 de març. La jornada de reciclatge serà al febrer. Margalef ha destacat que a l'inici dels cursos les persones que practicaven esquí de muntanya eren el perfil més habitual. Amb el pas dels anys, també s’hi han afegit practicants de ‘freeride’ i treballadors de pistes i, darrerament, aquelles persones que es volen iniciar a la pràctica esportiva a la muntanya també s’estan interessant en aquestes formacions. Margalef fa èmfasi en el fet que aquests esports s’han generalitzat i també que hi ha una major consciència de la gent dels perills que hi pot haver a la muntanya. Malgrat això, “una tasca molt important” que es fa des de l’EDNA és “convèncer” la gent que cal que es formin per tenir “les coses clares” quan van a la muntanya.
Una altra de les novetats que s’han presentat aquest dimecres és la nova web allaus.ad, que està més adaptada a dispositius mòbils i ha estat actualitzada, tal com ha explicat Vilella. En aquesta pàgina web s’inclou informació sobre les allaus i també recomanacions a seguir a la muntanya. A més, s’hi inclou informació divulgativa.
Al llarg d’aquests anys, l’EDNA, que va ser creat pel Centre d’estudis de la neu i de la muntanya (Cenma), el grup de Rescat en Muntanya dels bombers i l’Escola de formació de professions esportives i de muntanya (EFPEM) ha dut a terme també altres activitats divulgatives com xerrades i l’edició de fulletons i guies.