Societat18/10/2017

El cobrament dels rescats en helicòpter es podria plantejar "en casos molt acotats"

Xavier Espot no descarta la mesura en un futur, però alerta que s'hauria d'introduir de forma "molt prudent"

Ana
i Ana

SoldeuLa celebració per primera vegada a Andorra del Congrés internacional de professionals en els rescats de muntanya ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre la conveniència o no de cobrar pel serveis que es fan en helicòpter, a causa del seu elevat cost. Preguntat al ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot sobre la qüestió, coincideix amb els responsables del Cos de Bombers en què la mesura no es descarta en un futur. Amb tot, Espot considera que s'hauria d'aplicar “de forma prudent i només en casos molt acotats”, ja que avui en dia “ningú es planteja cobrar si no són casos de negligències, i aquests són difícils de demostrar”. A més, el ministre considera que cobrar per tots els serveis en helicòpter podria arribar a ser contraproduent, “ja que podria suposar un fre a que la gent recorri al servei i que per aquest motiu la seva integritat física es veiés compromesa”.

No obstant, de la mateixa manera que ja fa anys que hi ha un preu públic per als trasllats en ambulància, Espot ha afegit que es podria plantejar un preu assequible, que no fos el cost real del servei. Per tot plegat, ha assegurat que la qüestió es mereix “una reflexió pausada”, ja que “no és tant pel retorn econòmic que pot suposar sinó per una qüestió de principis”. “Hi ha interessos en conflicte que cal ponderar i crec que les solucions dràstiques no són les millors; si avancem cap a aquesta mesura ho hem de fer d'una forma molt prudent i només en casos molt acotats”, ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al Congrés de l'ICAR, Xavier Espot ha destacat que és una nova ocasió per “mostrar-nos al món”, per “demostrar que gaudim de molts bons professionals” en l'àmbit del rescat de muntanya, uns alts coneixements i també una bona capacitat per organitzar aquest tipus de congressos. També ha posat de manifest que els serveis de rescat de muntanya “són essencials” en països com Andorra, on la seva importància ha anat a l'alça en la mesura que s'ha popularitzat el turisme de neu i de muntanya.

De la seva banda, el president de l'ICAR, Franz Stämpfli, ha assegurat que s'han trobat amb un país “genial” i “impressionant”, i ha destacat que “amb 72 cims i una altitud mitjana de 1.900 metres, és un dels països, sinó el primer, més alts d'Europa”, de manera que els participants en el congrés han pogut complir amb els seus objectius, que és el d'actuar com a plataforma de coneixement i d'intercanvi d'experiències. Stämpfli ha destacat la perseverança que ha tingut el director dels bombers, Joan Carles Recasens, per aconseguir que Andorra acollís l'esdeveniment, i ha assegurat que aquest assoliment ha estat com “la cirereta del pastís en la seva carrera”.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el director dels bombers, Joan Carles Recasens, ha ressaltat la importància de l'ICAR per debatre i treballar en la posada en pràctica de noves metodologies en els rescats, en complicitat amb les empreses, que els aporten nous mecanismes per continuar millorant.