El col·lectiu dels monitors d'esquí s'esquerda
Un gruix important de treballadors del sector s'enfronta a l'AAME i demana retornar a les condicions laborals de la temporada passada fins que no es tanqui un conveni col·lectiu
Andorra la VellaFa ja unes temporades que l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME) reclama millores salarials i millors condicions laborals en general per al col·lectiu. Les reivindicacions, però, han topat una vegada rere l'altra amb la patronal, fins que l'AAME va decidir denunciar fa uns mesos a Inspecció de Treball diverses vulneracions del Codi de Relacions Laborals per part de les estacions. Com a resposta, les pistes d'esquí han decidit canviar els contractes dels monitors que fins ara s'aplicaven (cobrar per hora treballada), per passar a aplicar el que dicta la llei. Com a conseqüència, ja aquesta temporada el col·lectiu cobrarà un sou fix, per 40 hores treballades i un dia de descans setmanal. Uns canvis que ha celebrat l'AAME però que no han convençut a bona part dels monitors. Les postures dins del col·lectiu estan enfrontades, i fins i tot està en l'aire la possibilitat de crear una associació paral·lela.
"No ens hem associat a l'AAME perquè no estem d'acord amb les seves polítiques", ha manifestat Montse Rico, monitora a pistes des de fa disset anys. Ella ha estat la impulsora d'una recollida de signatures per demanar, entre d'altres, que es retorni a les condicions laborals de la temporada passada. Almenys fins que no s'aconsegueixi tancar amb Ski Andorra un conveni col·lectiu. Ja ha aconseguit 373 signatures. Cal tenir en compte que Andorra compta amb uns 800 monitors, dels quals prop de 220 estan afiliats a l'AAME.
Rico ha exposat que fins ara tenien llibertat horària i també per escollir quan fer festa o si fer-la, condició que reclamen que retorni, perquè la pèrdua d'aquest dia laboral pot suposar fins a 1.000 euros menys al final de temporada per a un monitor d'esquí. En aquest punt, ha lamentat que l'AAME hi estigui a favor, un fet que justifica perquè només defensa els drets dels monitors andorrans, al seu parer.
Dins la campanya de recollida de signatures, també es defensa, a banda del conveni col·lectiu propi, que les estacions es mobilitzin per facilitar l'habitatge dels monitors forans, que es revisin les condicions bancàries que se'ls aplica (amb comissions "abusives" tenint en compte que els comptes només estan oberts durant 4-5 mesos), i millores en les cobertures de la CASS (si els monitors tenen un accident fora d'horari laboral, no estan coberts fins passats tres mesos, denuncien).
Per tot plegat, "volem que se'ns escolti", més enllà de la defensa que fa l'AAME dels seus interessos, ha plantejat Rico. I no descarta agrupar-se en forma d'una nova associació per al col·lectiu.
"Defensem els interessos dels nostres afiliats"
Per la seva part, Carles Iriarte, president de l'AAME, ha assegurat que "no s'ha trencat res" entre el col·lectiu de monitors d'esquí. Ha defensat que l'AAME defensa els interessos dels seus afiliats, aspectes "votats en assemblea", tot i reconèixer que "el monitor nacional és minoria".
Iriarte ha defensat que no es podia seguir estant "fora de la llei", motiu pel qual la proposta de nous contractes que estan fent les estacions, tot i no ser la que ells havien demanat i que s'ha aplicat de manera "unilateral" sense consultar-los, en primera instància la celebren. Un dia de festa setmanal és necessari, "per demostrar que no ets un esclau obligat" per l'empresa a treballar. I també per poder oferir classes amb garanties als clients.
"El contracte no és l'ideal", per exemple perquè s'ha rebaixat el preu per hora treballada. Iriarte ha anunciat que encara l'estant estudiant però que, en qualsevol cas, seguiran atents perquè no es produeixin noves vulneracions a la llei per part de les estacions.
Finalment, Iriarte ha convidat a qualsevol monitor d'esquí, sigui del país o de fora, a afiliar-se a l'associació per poder fer més força en les seves reivindicacions.