Confirmats dos casos lleus d'enterovirus a Andorra
El neuropediatre de l'Hospital de Meritxell assegura que no hi ha motius per alarmar-se ni per prendre mesures preventives especials. A partir d'ara, els metges hauran de notificar tots els quadres neurològics aguts associats amb enterovirus
Andorra la VellaEl neuropediatre de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Eduardo Aísa, ha explicat aquest divendres a l'ARA Andorra que hi ha dos casos confirmats al país provocats per enterovirus, però ha afegit que es tracta de casos lleus, ja que tots dos infants ja es troben a casa, no hi ha hagut complicacions i evolucionen favorablement. Aísa ha indicat que encara no se sap si el serotipus d'aquest virus coincideix amb el que ha provocat el brot a Catalunya, però en tot cas ha assegurat que "no hi ha motius per alarmar-se".
Eduardo Aísa ha explicat que els enterovirus són una família de virus molt àmplia, dels quals el més conegut és el de la poliomielitis, pel qual ja existeix una vacuna. Habitualment, la resta de virus d'aquesta família acostumen a donar problemes respiratoris, i els més nous produeixen també quadres de gastroenteritis. Però puntualment, aquests nous enterovirus poden provocar meningitis vírica, que és benigna i se soluciona gairebé sense tractament, i quadres d'altres patologies neurològiques com pot ser l'atàxia o la paràlisis flàccida, que són els casos greus que s'han produït a Catalunya.
Entre 3 i 4 casos a l'any
Pel que fa als casos detectats a Andorra, un era una meningoencefalitis (meningitis amb inflamació del cervell) i l'altre un quadre d'atàxia aguda, i en totes dues situacions s'ha aïllat l'enterovirus en l'aspirat nasal dels nens, que tenen entre 2 i 3 anys. Segons el pediatre, es tracta de malalties que s'han donat sempre, però normalment no es feia l'estudi per detectar de quin virus provenia perquè l'evolució era benigna. Segons dades aproximades, anualment es detecten 2 o 3 casos de meningitis vírica, sobretot a la primavera, i 3 o 4 d'atàxia, una malaltia sovint relacionada amb la varicel·la. En el cas de paràlisi flàccida i les meningoencefalitis més severes, aquí apareixien casos només de forma molt esporàdica.
Aísa ha indicat que el Ministeri de Salut ha encomanat un estudi del serotipus del virus detectat en els dos infants, per determinar si coincideix amb el brot d'enterovirus detectat a Catalunya, però en tot cas ha assenyalat que a Andorra no es pot parlar de brot perquè només hi ha hagut dos casos, que en principi són lleus i entrarien dins del nombre habitual de casos que es donen a l'any.
"No hi ha motius per alarmar-se"
En aquest sentit, el neuròleg infantil ha demanat a la població que no hi ha motius per alarmar-se, ja que és un virus que sempre ha existit i que en la majoria dels casos produeix afectacions lleus. Així, ha assegurat que no s'han de prendre mesures preventives especials, més enllà de les que prendrien quan un nen té un refredat o una gastroenteritis, com és una higiene correcta.
Pel que fa a la l'obligació de notificar al Ministeri de Salut la presència d'un enterovirus, Aísa ha dit que fins ara, aquest tipus de virus no estava en el llistat de gèrmens de declaració obligatòria, tot i que sí que s'havia de notificar la meningitis o la meningoencefalitis, ja que si tenen un origen bacterià cal prendre mesures en l'entorn del menor (si en canvi és vírica, no té cap implicació de salut pública). Però arran de l'alarma que s'ha generat, s'ha decidit que a partir d'ara es notifiquin tots els quadres neurològics aguts associats amb enterovirus.