Societat04/11/2019

Continuen creixent les queixes per l'habitatge mentre que Vila reclama la implicació dels comuns

El raonador fa una crida perquè les corporacions comunals aportin solucions i lamenta que els barems de les ajudes no s'hagin revisat

M. F.
i M. F.

Andorra la VellaEls temes relacionats amb l’habitatge continuen sent els més habituals que rep la institució del Raonador del Ciutadà. Així, i fins a aquest mes d’octubre, han estat 127 les queixes o reclamacions que han rebut al voltant d’aquesta temàtica front les 79 que van rebre l’any passat. Davant aquesta realitat, Marc Vila ha reiterat que la congelació del preu dels lloguers és “molt útil” fins que d’altres mesures no tinguin un efecte immediat. També ha volgut fer una crida als comuns a implicar-se en la resolució d’aquesta problemàtica i ha lamentat que des de l’executiu no s’hagin modificat els barems per a la concessió de les ajudes a l’habitatge.

Vila ha demanat, davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, que es continuï amb la mesura de la congelació dels lloguers fins que d’altres, com pot ser la construcció d’habitatges socials, es materialitzin. També ha posat sobre la taula que es reconsiderin els barems per atorgar ajudes a l’habitatge de lloguer, ja que creu que els preus dels pisos que les regeixen no s’adeqüen amb els preus del mercat. Així, ha lamentat que ja en la convocatòria que s’ha obert aquest any, s’haurien d’haver revisat aquests preus o bé donar subvencions independentment dels preus dels lloguers. Vila ha fet una crida, també, a què els comuns, que són les institucions que tenen “sòl, mitjans i capacitat” per invertir s’impliquin molt més en la resolució dels problemes de l’habitatge. En aquest sentit, ha manifestat que vol veure “què diran els programes electorals” dels diferents partits sobre aquesta qüestió de cara a les eleccions comunals. “Una part de la solució ha de venir dels comuns” i especialment dels “més rics” que, curiosament, són els de les parròquies centrals, on hi ha més problemes d’habitatge, ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

A preguntes dels consellers, Vila ha manifestat que ja no hi ha tantes queixes de persones per l’augment del lloguer però que, en canvi, es donen casos de “picaresca” en què el propietari vol cobrar factures de calefacció d’altres anys; és a dir, que s’intenta aplicar pujades del preu per altres vies.

Saigs

D’altra banda, durant la seva compareixença, Vila ha volgut també incidir en les queixes que rep sobre els saigs i que es troben, aquest any, al voltant de la dotzena. Ha alertat que hi hagi una “concentració” de reclamacions que tenen a veure amb un dels professionals i també s’ha manifestat sobre el tracte que donen a les persones i sobre una possible modificació de la llei per esclarir certs elements. Així, ha destacat que caldria reflexionar sobre si cal una autoregulació dels saigs o bé una reforma de la llei perquè sigui “més garantista per evitar l’excessiva inflexibilitat i rigidesa de certes interpretacions”. En aquest sentit, creu que cal clarificar com i quan es fa una notificació perquè s’acrediti realment que s’han posat tots els mitjans per trobar aquella persona i també que ha de ser molt més clar què vol dir que un embargament ha de ser “els menys onerós” per a la persona embargada. Quant al tracte, ha manifestat que les queixes venen perquè és “menystenidor o poc curós”.

Cargando
No hay anuncios

Vila també ha defensat que cal potenciar l’atenció primària i en aquest sentit ha advocat perquè s’incrementin les xifres de treballadors socials, ja que “les ràtios són inferiors a les dels països veïns”.

Quant a la institució, ha destacat que l’any passat va tramitar quatre expedients més que l’any 2017 però que s’han incrementat molt les entrevistes, la correspondència i les relacions amb els mitjans. Problemes amb la CASS, les prestacions socials i l’habitatge van ser els temes més recurrents que van tramitar. De cara al futur, Vila es marca com a repte potenciar les intervencions en els conflictes entre privats, ja que fins ara han rebut molt poques queixes relacionades amb discriminacions, i també les atencions als menors. Davant la comissió legislativa ha tornat a reiterar la possibilitat que la institució pugui canviar d’ubicació i tenir més recursos humans.