Societat17/12/2017

El Cramea podria disposar de la piscina professional a més altura d'Europa

Unes 70 habitacions dobles, prop de 8.900m2 de terreny i un preu mig de 132 euros per persona, algunes de les dades més rellevants del futur centre d'alt rendiment

Miquel Margalef
i Miquel Margalef

Andorra la VellaAmb l'objectiu de potenciar el turismes esportiu d'alt nivell i d'aprofitar la geografia andorrana, el Govern va declarar d'interès nacional el projecte del Centre residencial en alçada medicoesporiu d'Andorra (Cramea). Aquesta nova infraestructura s'ha de construir a les antigues dependències de Sud Ràdio, a l'edifici del Pic Blanc, a 2.508 metres d'alçada, i el mes d'abril passat es va publicar la concessió de manera oficial a l'empresa Centre Esportiu Sostenible 2508 (CES2508) –societat creada i gestionada per Bomosa–, pels propers 40 anys. Precisament CES2508 està estudiant actualment la possibilitat que el Cramea pugui comptar amb una piscina professional, per convertir el centre, també, en un referent pel món de la natació.

Aquesta proposta arriba després que des del món professional de la natació s'hagi trucat a la porta del Cramea per proposar-ho. Si finalment el futur centre d'alt rendiment acull la instal·lació, es convertiria en la piscina professional situada a més altura d'Europa. La piscina esportiva seria de 50 metres per 25 i tindria el sostre retractil. Aquest fet, però, podria fer retardar un any més l'inici de les obres, que actualment es preveuen començar l'abril del 2019. Si finalment la piscina és una realitat, les obres segurament es posposarien fins al 2020. “L'esport andorrà ens recordarà si el centre es fa, l'impacte en l'esport i en la joventut existirà si el projecte es fa, independentment de l'any que s'acabi inaugurant”, explica Gemma Riu, CEO de Bomosa, que la planificació del projecte ja hagi retardat els seus terminis inicials i encara els pugui posposar més.

Cargando
No hay anuncios

El centre d'alt rendiment té com a principal objectiu atreure esportistes que vulguin realitzar estades d'entrenament en alçada tant per professionals de qualsevol esport, com també per gent amateur. De fet, aquest és un tret característic i diferenciador respecte altres centres d'alt rendiment que ja existeixen als països veïns. “Qualsevol persona que acrediti que s'està preparant per alguna competició podrà accedir a les instal·lacions”, explica Riu. L'espai, situat a 2.508 metres d'alçada, disposarà de múltiples serveis d'entrenament, àrees de recuperació i rehabilitació funcional, àrees mèdiques i espais de laboratori i investigació d'anàlisi del rendiment.

Tot plegat combinat amb un espai residencial de luxe que també permetrà als esportistes poder dormir en altura. La intenció és instal·lar 70 habitacions dobles, que es repartiran entre professionals i amateurs. Riu explica que aquest espai “respon a una demanda creixent de la professionalització de l'esport en el món amateur i també obrirà la porta a familiars que vulguin acompanyar l'esportista a poder dormir a la mateixa residència per afavorir la conciliació”.

Cargando
No hay anuncios

Segons la redacció del projecte actual, el Cramea ocuparà uns 8.900 m2 i preveu una ocupació del 52% el primer any, el que representarien 4.540 habitacions ocupades durant el primer any de funcionament per professionals i 8.800 per amateurs. El preu mitjà per accedir a les instal·lacions se situarà als 132 euros per persona i dia. La sostenibilitat del projecte passa, segons la CEO de Bomosa, per la gran durada de la concessió, que permetrà a CES2508 amortitzar la inversió de gairebé 15 milions –tots de fons privades– que s'haurà de fer perquè el Cramea sigui una realitat i també la inclusió de l'esportista amateur al centre. El projecte també preveu la possibilitat que empreses relacionades amb el món de l'esport hi puguin fer presentacions o proves que aportin una altra font d'ingressos.

Una altra pota important del projecte és que no es crearan noves instal·lacions pròpiament esportives, és a dir, pistes de futbol o bàsquet, sinó que hi haurà un conveni amb els centres esportius comunals perquè els esportistes puguin utilitzar les seves pistes. “D'aquesta manera creiem que també contribuïm a fer una mica més sostenibles els espais esportius tant importants que tenim al país”, argumenta Riu.

Cargando
No hay anuncios

Estreta relació amb el CAR de Sant Cugat

La intenció del projecte és també poder crear sinergies amb el Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. De fet, els punts fonamentals de l'estructura del Cramea sempre comptaran amb la implicació directe d'una persona del CAR i en la redacció del projecte el CES2508 ja està rebent assessorament a tots els nivells per part del centre santcugatenc. La voluntat és portar aquesta col·laboració un pas més enllà de la simple definició i explicació de tasques internes i arribar a aconseguir un acord perquè d'alguna manera es pugui accedir als dos centres. “Tots els esports professionals necessiten fer una estada en alçada”. En aquest sentit, Riu també ha apuntat que es podrien establir sistemes tecnològics molt semblants per poder intercanviar dades dels mateixos esportistes per tenir un seguiment constant tant si estan a Andorra com a Catalunya.