Les darreres dades reflecteixen que els rius d'Andorra tenen una qualitat molt bona
Aquesta millora ha fet reaparèixer espècies animals extingides com les llúdrigues
Andorra la VellaLes dades del 2018 reflecteixen que un 80-85% dels trams dels rius d'Andorra té una qualitat d'aigua bona o molt bona, una xifra molt similar a la del 2017. Segons els informes presentats per Medi Ambient, "això és una bona notícia, una mostra clara que les inversions destinades al propòsit de netejar els rius està funcionant de forma més que correcte". Aquest dijous, i coincidint amb el Dia mundial de l'aigua, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, acompanyada pel president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, i de Manel Riera, director d'Ordenament Territorial, han fet una visita al tram de riu recentment restaurat a Santa Coloma.
Calvó ha explicat la importància de les depuradores en la gestió de les aigües residuals i el manteniment de la qualitat ecològica dels rius i la feina que es va engegar l'any 1996 amb el Pla de sanejament de les aigües, que ha permès una millora gradual i consolidada de la qualitat de l'aigua any rere any. Ha mostrat una clara satisfacció, ja que "s'ha consolidat la tendència positiva i hem recuperat la població de llúdrigues, la qual s'havia extingit", ha dit, afegint que tot i aquestes bones notícies "seguirem treballant per millorar encara més". Precisament, la recuperació d'aquesta espècie animal és el fruit recollit d'aquesta millora de les condicions ambientals. La llúdriga es mou fora de la llera del riu i és un animal dependent del medi aquàtic, que busca zones tranquil·les dels rius, sobretot de bosc de ribera, on poder fer el cau.
Cabanes ha destacat la importància dels treballs realitzats en aquest tram de riu per mantenir una vegetació de ribera i la creació de zones naturals per a les truites. "Des de l'associació estem orgullosos d'haver pogut treballar conjuntament amb Medi Ambient", ha dit. Ha destacat també que "la vegetació de ribera té importants funcions a l'hora de mantenir l'equilibri ecològic dels rius, ja que actua com a filtre natural de l'aigua i regula el cicle hidrològic, protegeix l'entorn dels efectes negatius de les crescudes sobtades de cabals i permet un equilibri de l'ecosistema que regula la vida aquàtica".
Riera ha explicat les accions realitzades per la restauració dels talussos amb vegetació de ribera, els treballs de dragat al fons del riu per prevenir les avingudes d'aigua i la col·locació de pedres per crear un ambient més propici per la fauna aquàtica. Aquestes mesures servirien també per evitar episodis d'inundacions com les que es van produir als anys 80, les quals van causar greus desperfectes i representen un perill per la integritat física de les persones.
La cap d'àrea de Control i Gestió Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, ha indicat que s'han netejat 656 quilòmetres de riu, amb una mitjana de 19,5 quilograms de residus per quilòmetre de riu. La cap d'àrea del ministeri ha celebrat la davallada de residus trobats explicant que el rati de l'any 2010 era de 150 quilograms per quilòmetre, i que gràcies, en part, a la major conscienciació de la gent s'ha reduït aquest rati.