Societat28/05/2019

Els dirigents de la FAF s'enfronten a 11 anys de presó

El Codi Penal certifica aquesta forquilla màxima pels delictes dels quals s'acusa Gea, García i Santos, i una mínima d'1 any i sis mesos

M. M.
i M. M.

Andorra la VellaLa cúpula de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) podria ser condemnada a 11 anys de presó pel presumpte escàndol de desviació de fons en benefici propi dels dirigents. El tresorer i secretari general de l'entitat, José García i Tomàs Gea, estan acusats d'administració deslleial (d'1 a 5 anys), apropiació indeguda (de 3 mesos a 3 anys) i defraudació a la CAAS (també de 3 mesos a 3 anys), mentre que l'expresident, Víctor Santos, està acusat només dels dos darrers delictes. Per tant, segons es recull al Codi Penal, aquestes acusacions podrien comportar una pena de presó màxima d'11 anys i una mínima d'1 anys i sis mesos per als dos principals acusats de la trama i sis anys màxim per Santos i un mínim de 6 mesos, si finalment són condemnats per aquests càrrecs.

El sumari segueix obert i manté en presó preventiva a García i Gea, de manera paral·lela també s'investiguen altres membres de la FAF vinculats amb l'operació, batejada com a operació Cautxú, encara que no s'hagin dut a terme més detencions que la dels tres principals dirigents. La quantitat desviada, principalment provinent de les ajudes atorgades per la UEFA i la FIFA, encara no està xifrada amb exactitud precisament perquè la investigació segueix oberta, però fonts properes al cas asseguren que es tracta de “centenars de milers d'euros”, fet que fa pensar que no s'arribaria al milió d'euros, tot i que no es posa una forquilla concreta.

Cargando
No hay anuncios

Les presumptes irregularitats dins de la federació, capitanejades per García i Gea, d'aquí el fet de mantenir-los en presó provisional mentre Santos està en llibertat, es van posar en coneixement de la Batllia arran d'una denúncia de la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (Uifand) l'any 2017. Des d'aquesta data la batlle instructora del cas, Stéphanie Garcia, porta a terme la investigació que va sortir a la llum pública el 7 de maig quan la comitiva judicial de la policia va entrar a la seu de la FAF per escorcollar-la. La metodologia emprada, segons fonts properes al cas, seria a través d'un entremat d'empreses pantalla dirigides per García i Gea que haurien servit per desviar els fonts de la FAF, provinents d'obres i construccions d'infraestructures esportives, en benefici propi.

Enmig de tot plegat, la Fiscalia es va querellar la setmana passada contra l'exministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, perquè suposadament va intervenir en unes obres per remodelar els lavabos de l'Estadi Nacional davant un imminent partit contra la selecció francesa. Gea tenia el telèfon intervingut i presumptament hi ha una conversa en la qual la ministra i el responsable federatiu pacten dividir l'obra i evitar així el procés d'adjudicació per concurs públic i fer-ho en tres fases per adjudicació directa, el que permetia accelerar els treballs i tenir a punt l'Estadi per al partit contra França. La Fiscalia considera que podria haver-hi indicis de delicte en aquesta actuació.