Distintiu per a hotels i restaurants que apliquin mesures sostenibles
El sector genera el 50% dels residus del país i consumeix prop del 20% de l'energia elèctrica
Andorra la VellaEl sector hoteler genera el 50% dels residus del país i consumeix prop del 20% de l'energia elèctrica. Amb la posada en marxa i l'obligatorietat de la recollida selectiva fa uns mesos, ara el ministeri de Medi Ambient i la Unió Hotelera d'Andorra (UHA) volen fer un pas més i es posen com a objectiu millorar l'eficiència energètica dels establiments del sector. És per això que ambdues institucions han signat un conveni per divulgar informació i animar als locals a treballar en pro de la sostenibilitat. L'acord marc estableix que el ministeri visitarà un per un els 130 locals que formen part de la UHA, 80 hotels i 50 restaurants i càmpings, per explicar-los totes aquelles eines que poden implementar en els seus locals per tal de millorar el consum relacionat amb l'aigua o l'energia elèctrica i també poder oferir formacions en relació a aquelles preocupacions que els associats estiguin més interessats.
Tal com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, la idea és poder explicar-los totes les novetats que implementa la recent aprovada Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Tots aquells hotels i restaurants que s'impliquin i millorin algun aspecte del local rebran un distintiu acreditatiu. Sense voler posar un objectiu concret ni una xifra, Calvó ha recordat que el text legal aprovat el 13 de setembre si que marca uns objectius de reducció global de la intensitat energètica i aquesta passa per la millora de l'eficiència dels edificis, sobretot començant per aquells que més turistes reben.
Precisament, la idea de futur és poder estendre aquest marc explicatiu a altres sectors de l'economia i també als restaurants i hotels no associats a la Unió Hotelera, però la ministra ha destacat que s'ha començat per la UHA perquè és la que “més interès” ha mostrat i perquè també té “l'impacte més important” en la generació de residus o consum energètic pel gran nombre de turistes que reben. La visita personalitzada a cada establiment es durà a terme des del departament d'Andorra Sostenible que, quan es va renovar la concessió, ja va destinar una persona al sector empresarial.
Pel que fa a la recollida selectiva dels residus, que en els hotels i restaurants és obligatòria, Calvó també ha destacat que el decret que obliga a les grans superfícies i magatzems a implementar-la ha tingut una bona rebuda. Es va aprovar l'any passat i la idea del primer any de funcionament era recollir unes 1.000 tones anuals i tot apunta que aquesta xifra es complirà.