El doctor Mallarach alerta que Andorra és un dels països "més insostenibles ecològicament del món"
Ho ha dit aquest dissabte durant el 13è Seminari de la Càtedra de Pensament Cristià celebrat al Centre de Congressos de Sant Julià de Lòria, que enguany ha apostat per l'ecologia
Sant Julià de Lòria"Andorra no és un referent de bones pràctiques ecològiques". Així ho ha dit, aquest dissabte durant el 13è Seminari de la Càtedra de Pensament Cristià celebrat a Sant Julià de Lòria, el doctor i membre de la Comissió d'Àrees Protegides i Política Ambiental (UICN), Josep Mallarach, que ha afegit que el Principat "és un dels països més insostenibles ecològicament del món". Malgrat aquest context desfavorable, Mallarach, que ha participat en el seminari amb la conferència 'El vincle entre naturalesa i espiritualitat', ha volgut aportar també un punt d'optimisme, ja que tal com ha detallat, "davant d'un problema sistèmic que ens porta cap al col·lapse ecològic planetari, estan sorgint reaccions arreu del món per intentar frenar o revertir la tendència actual".
Precisament, ha remarcat que Andorra presenta unes possibilitats per reorientar la problemàtica mediambiental "molt grans", ja que el fet de no comptar amb un model econòmic molt diversificat "pot agilitzat la reconversió en clau de sostenibilitat". Tot i això, Mallarach ha insistit que el canvi comença des del mateix individu, però també ha recalcat que canviar tendències inercials "no és gens fàcil". "Vivim condicionats per una publicitat permanent que només fa que crear necessitats artificials i, per tant, sovint es requereixen molts esforços per anar a contracorrent", ha admès.
Per la seva banda, el procurador general de l'Orde del Cister, el doctor Lluc Toral, que ha estat l'altre ponent amb la conferència 'Una panoràmica de l'estat de la terra a la llum del Laudato Si del Papa Francesc', ha indicat que a través de l'encíclica Laudato Si, "el Papa Francesc ens ha posat a sobre de la taula un repte immens, però assumible perquè els principis estan molt clars". Amb tot, Toral, que no ha amagat que la problemàtica del canvi climàtic "ja fa anys que és una evidència", ha explicat que la capacitat d'assumir aquest repte "dependrà molt de les respostes locals que es puguin anar donant". Quant al paper d'Andorra dins d'aquest procés de reorientació de la gestió mediambiental, Toral ha assegurat que Andorra té elements suficients per repensar la seva relació amb el medi natural, "és només una qüestió de prendre consciència i treballar conjuntament".
Pel que fa a l'objectiu del Seminari d'enguany, que s'ha inaugurat amb els parlaments de l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, i del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, el director de la Càtedra, Francesc Torralba, ha detallat que l'objectiu és "informar i sensibilitzar perquè la societat assumeixi compromisos". Així, ha recordat que "el canvi no sorgirà només des de l'àmbit polític" i per aquest motiu ha recordat que "els ciutadans tenim un cert poder des del punt de vista del reciclatge i del consum responsable". Tot i recalcar que la situació és "molt crítica", Torralba ha insistit que "no ens podem permetre el luxe de caure en la visió catastrofista del no s'hi pot fer res".
Per la seva banda, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha posat en relleu la importància de celebrar esdeveniments com aquests per poder reflexionar sobre "una problemàtica que afecta en el present però també ho farà en el futur", mentre que el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha assegurat que "estem en una etapa que cal retrobar els nostres equilibris i crec que ho aconseguirem, som lluitadors, tenim voluntat i ens en sortirem".