Les dones amb càncer de mama es podran operar a Andorra a partir del gener
Andorra evitarà desplaçaments operant la majoria de casos de càncer de mama
Andorra la VellaLa ministra de Salut, Helena Mas, ha presentat les línies d’acció més destacades en matèria de salut per al pròxim 2025, les quals se centren en l’oncologia, la salut mental i el desenvolupament dels sistemes d’informació.
Pel que fa al primer punt, la titular de Salut ha anunciat “la voluntat de millorar tota la xarxa d’atenció oncològica, proveint un acompanyament integral del pacient i de la família, des del moment del diagnòstic, el tractament i el seguiment”.
Concretament, pel que fa al càncer de mama, ha anunciat que entre el 70% i el 80% dels pacients es podran operar a Andorra a partir del gener. “D’aquesta manera, evitem desplaçaments tant del pacient com dels seus familiars i de l’entorn”, ha assegurat Mas. A més, ha explicat que el 2025 s’integraran en una sola planta els serveis d’oncologia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i s’establiran circuits diferencials.
D’altra banda, el 2025 s’elaborarà el pla funcional de l’ampliació de l’Hospital, per al qual s’hi destinaran 300.000 euros. “Es tracta d’un projecte estratègic d’aquesta legislatura que requerirà conjugar l’activitat de l’actual edifici hospitalari amb les obres del futur, ja que la nostra voluntat és que estiguin units”, ha afirmat. Pel que fa a l’execució de les obres, el Govern espera que es puguin iniciar a finals d’aquesta legislatura.
En matèria de salut mental, des del Ministeri es continuaran impulsant les accions de prevenció i promoció, a través del telèfon d’atenció a les conductes suïcides –des del setembre s’hi han registrat 32 trucades, de les quals dues han requerit accions de rescat imminents–, el xat de suport emocional –amb vint converses iniciades–, i amb la posada en marxa dels pisos amb suport per a persones amb patologies de salut mental al Solà d’Enclar.
Finalment, està previst que durant el primer semestre del 2025, segons Helena Mas, s’enllesteixi la segona fase de la recepta electrònica, amb la qual els professionals mèdics podran prescriure els medicaments a través de la Història Clínica Compartida. Durant l’any vinent, es preveu poder desenvolupar la tercera fase, que consistirà en la implementació dels serveis informàtics perquè les farmàcies puguin dispensar aquests medicaments.