Dubtes entre els monitors sobre la prima comercial als seus contractes

Iriarte destaca que l'acollida del dia de festa obligatori ha estat desigual entre el col·lectiu

El president de l'AAME, Carles Iriarte (a l'esquerra) i el secretari de la junta conversen moments abans de l'inici de l'assemblea. / M. F.
M. F.
26/01/2018
2 min

Andorra la VellaL’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ha celebrat aquest divendres una assemblea extraordinària que ha servit, entre d’altres, per tractar com s’estan aplicant els nous acords contractuals posats en marxa aquesta temporada i que suposen, entre d’altres, que es faci un dia festiu a la setmana. L’assemblea ha volgut analitzar, especialment, si els monitors, tal com se’ls va prometre des de les estacions, estan aquest any cobrant igual o més que la temporada passada, segons ha insistit el president de l’AAME. El que han pogut constatar, segons ha dit en finalitzar l'assemblea, és que els socis tenen "dubtes" sobre com s'està aplicant la prima comercial.

El president de l'AAME ha reiterat que el contracte laboral va ser una decisió "unilateral" de les escoles i que se'ls va dir que estava validat per Inspecció de Treball, per la qual cosa esperen que compleixi els requisits que marca el Codi de relacions laborals. Com que hi ha dubtes però, sobre l'aplicació d'aquesta prima comercial esperen que els monitors puguin esvair-los, ja que en cas que s'estigui aplicant de manera incorrecta hi hauria una afectació en el salari final.

D'altra banda, Iriarte, ha posat en relleu que pel que fa al dia lliure, ha estat acollit de manera diferent pel col·lectiu ja que mentre que n’hi ha alguns als quals ja els està bé fer-lo “perquè tenen família o altres coses a fer” n’hi ha d’altres que voldrien treballar-lo i, per aquest motiu, ha insistit en la necessitat de negociar un conveni col·lectiu que puguin contemplar les especificitats dels monitors. Cal recordar que fins a aquesta temporada aquests professionals tenien establert un sou mínim interprofessional segons la seva categoria, però no tenien l'obligació de fer cap jornada de descans. Ara, cobren un salari fix, d'entre 1.200 i 1.400 euros segons el nivell, ja que s'estan regint pel Codi de relacions laborals.

Iriarte també ha valorat, moments abans de l’assemblea, la reactivació de l'Associació Andorrana de Professionals de l'Esquí i Disciplines Associades (Aapeda) manifestant que si el que volen és “sumar” per l’interès del col·lectiu no ha de ser contraproduent que hi hagi dues entitats que agrupin els monitors. D’aquesta manera, ha destacat que tot i que encara no han mantingut cap trobada, estan oberts a trobar-se, ja que sembla que “en el 90% de les qüestions estarien d’acord amb l’AAME” i només es discreparia en què l’any passat l’entitat presentés unes denúncies a Inspecció de Treball per irregularitats en els salaris, ha manifestat Iriarte, afegint que aquesta acció es va consensuar en assemblea. Per tant, considera que poden anar a l’una a l’hora de negociar el conveni col·lectiu amb la patronal, tot i que s’ha mostrat “sorprès” que des de l’Aapeda s’hagi manifestat que ja han mantingut algunes trobades amb les estacions, ja que Iriarte ha recordat que és “difícil reunir-se amb ells”.

stats