Dues persones transgènere denuncien discriminació i assetjament laboral

Igualtat ha resolt els dos casos via conciliació, tot i que el ministre Espot ha anunciat que amb la llei tindrà potestat per denunciar-ho a la justícia

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la cap de l'àrea d'Igualtat, Mireia Porras. / E. J. M. (ANA)
Ana
28/05/2018
4 min

Andorra la VellaL’àrea d’Igualtat, dins del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, es va crear l’any 2016. Des d’aleshores, ha realitzat diverses accions dirigides a erradicar la fòbia, la discriminació o l’assetjament contra les persones LGTIBQ, amb formacions específiques, conferències i difusió. La cap de l’àrea, Mireia Porras, ha explicat aquest dilluns que l’any passat van atendre “dos casos de discriminació en àmbit laboral per motiu LGTBIQ-fòbic”, i ha especificat que les dues persones són transgènere. En un dels casos, la persona no trobava feina per ser transgènere, i en l’altre cas, patia assetjament laboral. Porras ha explicat que Igualtat hi ha intercedit i la primera persona ja treballa, i en l’altre cas es va traslladar a un altre departament de la mateixa empresa.

Espot entén que l’assetjament laboral s’ha de sancionar, i ha recordat que el projecte de llei d’igualtat inclou un règim sancionador. Actualment, Igualtat no té potestat per denunciar directament, però la llei dotarà l’àrea d’eines per exercir la tutela judicial, segons ha avançat el ministre. El Codi de relacions laborals ja estableix actuacions per via administrativa, a través d’Inspecció de treball, i la persona assetjada o discriminada pot denunciar la situació a la Batllia, però el ministre ha destacat que “cal un pas endavant” i, per això, la llei d’igualtat també combatrà legalment aquests actes.

El projecte de llei entrarà a tràmit parlamentari aviat, però abans es treballarà amb totes les entitats, associacions i agents que han participat en l’elaboració del Llibre blanc de la igualtat. El text també es presentarà a la comissió legislativa d’Afers Socials. La voluntat és que la norma es tanqui amb el màxim de consens i que s’hi presentin el mínim d’esmenes, de manera que els grups parlamentaris li donin suport i que la llei prosperi abans que finalitzi la legislatura.

El titular d’Afers Socials ha acceptat que “segur que hi ha més casos de discriminació que no han arribat a Igualtat”, més enllà dels dos que s’han resolt, i ha convidat tothom “a fer-ho públic, a trencar el silenci davant de la discriminació laboral per raó d’orientació sexual i identitat de gènere”. Espot ha reflexionat que “s’ha d’anar a l’arrel del problema, canviar la mentalitat dels joves” i, per això, es dona molta informació divulgativa a les escoles, per trencar amb “l’heteronormalitat”. El cos docent, que ja ha rebut alguna formació, en seguirà una altra durant aquest estiu, amb l’objectiu de disposar d’eines per detectar casos de discriminació i saber com actuar. A més, per a l’any que ve es preveu impartir una formació específica en drets LGTBIQ en l’àmbit de la justícia.

Porras també ha anunciat que fa un parell de setmanes es va posar en marxa un servei en línia per resoldre dubtes o fer preguntes a l’àrea d’Igualtat relacionades amb qüestions LGTBIQ. L’accés al servei es pot fer a través del web www.aferssocials.ad. Una persona experta en qüestions LGTBIQ respondrà per correu electrònic i, si cal, informarà de quins passos cal seguir.

Informes internacionals aprovats

D’altra banda, Porras ha explicat que l’àrea d’Igualtat s’ha posat les piles i ha participat en tres informes internacionals que valoren les polítiques LGTBIQ dels països que se sotmeten a l’avaluació, que és voluntària. El primer és l’informe GALE (Global Alliance for LGBT Education), que depèn de la Unesco, i en què Andorra ha aconseguit una puntuació del 81% i la posició número deu d’un total de 41 països avaluats. Un altre és l’informe Iglyo, que depèn del Consell d’Europa, i on Andorra es posiciona al número 26 d’un total de 49 països, i obté 50 punts d’un total de 100. En aquest sentit, el ministre Espot ha puntualitzat que es preveu assolir una major puntuació en la pròxima avaluació gràcies a les modificacions que s’inclouran a les noves lleis del Cos d’Educació i de la Funció Pública, que recolliran explícitament la no-discriminació de les persones per qualsevol motiu. Finalment, en referència a l’informe Spartacus (guia de turisme i social), el Principat se situa en la posició 27 d’entre 197 països avaluats.

En general, Espot ha valorat satisfactòriament el resultat dels informes, que es revisaran periòdicament, encara que ha subratllat que s’hauran de continuar implementant mesures. Les tres avaluacions s’han passat gràcies a la participació dels ministeris d’Educació i Afers Socials i de l’expert en LGTBIQ, Carles Perea. De fet, Perea ha coincidit amb el ministre que les notes són bones, però que si fa les avaluacions s’haguessin fet uns anys enrere serien pitjors, ja que les persones del mateix sexe no es podien casar ni adoptar, i l’àrea d’Igualtat ni tan sols existia.

Perea ha admès que en l’àmbit educatiu hi ha hagut un canvi molt important, i que els joves no discriminen per qüestions d’orientació sexual ni d’identitat de gènere, encara que ha subratllat que s’hi ha de seguir treballant.

stats