ElRubius va tributar erròniament a Espanya més de tres milions d'euros segons la justícia espanyola
La sentència retira una sanció al youtuber, però confirma l'acusació d'Hisenda que la seva societat Snofokk SL va canalitzar de manera irregular els seus ingressos entre 2015 i 2016
Andorra la VellaUna sentència de l'Audiència Nacional d'Espanya ha confirmat que el youtuber resident El Rubius i la seva empresa no van tributar correctament els tres milions d'euros que va ingressar la seva societat entre 2015 i 2016, quan estava entre els deu 'influencers' amb més seguidors de YouTube en l'àmbit mundial. Com ja han dit altres tribunals en ocasions anteriors, els jutges li donen la raó parcialment i li retiren una sanció, però certifiquen que la seva empresa va canalitzar de manera incorrecta els seus ingressos, pagant menys per l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
A mesura que va guanyar popularitat, els ingressos del jove van anar creixent. I va començar a canalitzar els seus ingressos a través d'una societat anomenada Snofokk SL. Hisenda, com succeeix des de fa anys amb altres personalitats de l'àmbit de la comunicació o del món audiovisual, va posar la lupa sobre les seves declaracions fiscals i va descobrir que, durant diversos períodes, havia tributat els seus guanys de manera errònia.
Segons informa ElDiario.es, les primeres resolucions que van donar la raó a Hisenda van arribar del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM). Van ser sentències sobre l'IRPF del youtuber i l'Impost de Societats de la seva empresa en 2013 i 2014, anys en què la seva carrera començava a despuntar. Els jutges van concloure que la seva societat Snofokk va canalitzar tots els seus ingressos i després va pagar una part al youtuber. El resultat: El Rubius va pagar de menys en aquests anys per l'IRPF, més onerós que l'Impost de Societats que havia pagat la seva empresa.
En aquestes primeres sentències el TSJM va certificar que hauria d'haver pagat personalment 50.000 euros més a les arques públiques. Però la inspecció tributària va seguir i Hisenda es va endinsar en els seus comptes de 2015 i 2016, anys en què els ingressos de la seva empresa van augmentar exponencialment: en 2015 va declarar 938.000 euros i, un any més tard, dos milions. D'aquests diners El Rubius va facturar a la seva pròpia empresa 459.000 euros el primer any i 807.000, el segon. En tots dos casos es tracta de la meitat o menys dels diners que en realitat havia generat.
En una sentència encara recurrible a la qual ha tingut accés ElDiario.es, l'Audiència Nacional ha confirmat aquest criteri de l'Agència Tributària i entén que la seva empresa era, en realitat, una societat que es limitava a canalitzar el seu treball, sense el qual la mateixa empresa no tenia sentit ni aportava res afegit. Els jutges estimen parcialment el recurs del youtuber i accedeixen a eliminar una multa que li va imposar Hisenda sota l'acusació de no aportar tota la documentació que li havia estat requerida.
Els jutges del contenciós administratiu de l'Audiència Nacional recorden que tres sentències anteriors d'un altre tribunal, el Superior de Justícia de Madrid, ja van examinar l'estructura societària que feia servir El Rubius per a canalitzar els seus ingressos i van arribar a una conclusió: que la seva empresa, almenys en aquest moment, “manca de mitjans materials i humans i no afegia cap valor”. Tots els diners venia per una “activitat personalíssima” del youtuber i Snofokk SL només aportava una cosa: tributar una part dels seus guanys pel més benèvol Impost de Societats.
Rubén Doblas era el soci majoritari de l'empresa al 98,7% i la resta es repartia entre dos familiars encarregats, entre altres coses, de labors de gestió administrativa, 'marxandatge' o la seva relació amb els mitjans de comunicació. “No aporten un valor afegit rellevant”, va resoldre Hisenda i confirmen ara els jutges. Ni els contractes, ni els ingressos pels seus vídeos, ni tampoc els seus ingressos pels llibres que va publicar aquests anys es poden explicar, afegeix, sense la figura del Rubius.
Com és habitual en aquesta mena de processos, la sentència explica que en paral·lel a la inspecció del seu IRPF pagat de manera personal hi ha una altra analitzant els pagaments de l'Impost de Societats de la seva empresa. Això implica que, de moment, no existeix una resolució ferma sobre quants diners va pagar de menys El Rubius en el seu IRPF de 2015 i 2016.
Fent-se eco dels arguments de l'Agència Tributària, la sentència sí que conclou que l'empresa va pagar al youtuber molts menys diners del que en realitat va generar la seva activitat aquests dos anys, quan era un dels 'influencers' més reconeguts a escala mundial. La quantia del recurs va ser fixada pels jutges en més de 926.000 euros i explica que, per exemple, en 2016 la seva empresa va ingressar més de dos milions d'euros, però només li va pagar 807.000 quan hauria d'haver-li abonat un milió més sobre la base del preu de mercat de la seva activitat.
Són arguments idèntics als desplegats pel TSJM quan el youtuber resident va intentar combatre altres liquidacions i sancions desfavorables. A la fi de 2022, fins a tres sentències relatives a la seva empresa i les seves declaracions fiscals personals de 2013 i 2014 van obligar al Rubius a pagar més de 50.000 euros que s'havia estalviat en IRPF, a més de pagar una sanció de 23.000 euros per intentar enganyar les arques públiques.
Aquest criteri d'Hisenda sobre l'ús de societats per a reduir la factura fiscal en cas que l'empresa no tingui més missió que precisament canalitzar els diners, va obtenir el vistiplau del Tribunal Suprem a mitjan 2023.