Escaldes aprova un pressupost de 33,5 milions d'euros amb la crítica de la minoria per la despesa en personal
El comú `reveu destinar 7,8 milions a inversions durant el 2022, algunes d'elles plurianuals
Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dijous un pressupost de 33,5 milions d'euros per a l'exercici del 2022 amb les crítiques de la minoria comunal de Demòcrates envers l'increment de la despesa en la partida de personal i l'endarreriment de les inversions previstes fins a l'últim any de mandat. Ho ha fet durant l'última sessió de consell del 2021, en el qual han desglossat els comptes previstos per a l'exercici vinent. Així doncs, la corporació escaldenca preveu una inversió de 7,8 milions d'euros, majoritàriament destinats al projecte Caldes amb 2,5 l'aparcament a la parcel·la de l'antic hotel Casino, la reforma de casa comuna i la llar de jubilats. El cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha informat que la previsió de volum d'endeutament del comú a finals del 2022 és d'11,3 milions, gairebé un 40% sobre la mitjana d'ingressos dels darrers anys, un percentatge que situa a l'administració comunal en una situació còmoda, ja que el límit que marca la llei de Finances Comunals és del 200%.
Dolsa ha posat en relleu que es tracta d'un pressupost "auster, prudent, equilibrat i realitat", tot ressaltant que s'adapta a les necessitats de la parròquia tenint en compte les circumstàncies provocades per la pandèmia. "Preveiem una execució coherent i prudent, que posa les persones i els empresaris d'Escaldes al centre", ha dit. Entrant al detall i en referència a les inversions projectades, el cònsol menor ha detallat que tres projectes no veuran la llum fins al 2023, malgrat que es comencin a executar l'exercici vinent, per la qual cosa es comprometen poc més de quatre milions d'euros en plurianuals que s'executaran al pressupost del 2023. Aquests són la reforma de la llar de jubilats, l'aparcament davant del museu Thyssen i la iniciativa estrella del mandat de Rosa Gili, el projecte Caldes, el qual preveu dinamitzar la part alta de la parròquia.
Un altre dels punts clau del pressupost del 2022 és una partida destinada per a la construcció de pisos de lloguer a un preu assequible, la qual, segons s'ha apuntat durant la sessió de consell aniria destinada només a estudis preliminars. Així com l'acord amb la propietat per tirar endavant la construcció de l'aparcament de l'Escaler, una iniciativa que el conseller de DA, Jordi Vilanova, ha celebrat, ja que havia quedat aturada quan l'actual majoria va arribar al comú, i que oferirà més de 400 places de pàrquing en una zona "on manquen places d'estacionament i a més es podrà lligar amb l'anomenat projecte Caldes". Ambdues inversions es duran a terme a través d'una concessió administrativa, publicoprivada, amb la qual la corporació no haurà d'invertir "ni un euro" per a la seva execució tot donant la gestió de la infraestructura a l'empresa adjudicatària. "Les dues concessions suposaran aproximadament 22 milions d'euros que el comú no haurà de finançar", ha apuntat Dolsa.
Els consellers de la minoria, Vilanova i Núria Barquín, han criticat l'increment de la despesa que preveu la majoria en despeses de personal, la qual ascendeix fins als 11,4 milions d'euros. El membre de DA ha asseverat que la voluntat de contractar més personal fixo per suplir les carències que es tenen en alguns departaments, "no és la solució" i ha apostat per fer-ho a través d'eventuals, al·legant que d'aquesta manera es garanteix que la persona escollir, encara que sigui a través d'un edicte molt selectiu, adeqüi a les necessitats del lloc de treball. D'altra banda, han posat el punt en el ritme del comú, exposant que no tenen "un projecte" i que l'activitat en construcció "la marca el departament d'Urbanisme". En aquest sentit, ha manifestat que no entén perquè "els projectes s'allarguen tres anys" i ha assenyalat que es preveuen inversions "senzilles a dos anys vista" referint-se a les plurianuals, per les quals consideren que la majoria hauria de ser "valenta" i definir millor les seves prioritats. "Prioritzen la reforma de casa comuna davant de la llar de jubilats o l'adequació del Prat del Roure. Algunes obres no haurien de ser plurianuals", ha asseverat.
D'aquesta manera, Vilanova ha deixat entreveure que la voluntat de l'actual majoria és que les grans inversions i necessitats vegin la llum el 2023, tot coincidint "amb l'any de les eleccions". Al seu torn, Gili ha posat de manifest que un mandat comunal és un període de quatre anys i "crec que és normal arribar fins al final per executar tots els projectes". A més, ha recordat que la rehabilitació de casa comuna és una necessitat, assenyalant que quan va esclatar la pandèmia "no funcionava ni el wifi en aquesta casa".
Durant la sessió de consell de comú d'aquest dijous també s'ha aprovat la liquidació pressupostària del tercer trimestre, que registra un superàvit de 3,1 milions d'euros mentre que l'endeutament se situa a nou milions d'euros, el que suposa 30,9% del límit legal. El cònsol menor i conseller de Finances ha explicat que els ingressos han anat "molt millor" del que es preveia vista la situació provocada per la pandèmia a principis del 2021, motiu pel qual ha afirmat que "és un molt bon indicador que mostra que ja ens trobem en plena recuperació econòmica".
Picabaralla entre Gili i Barquín per la modificació del pla d'Urbanisme
L'aprovació de la modificació del pla d'Urbanisme ha generat una petita picabaralla entre la cònsol major de la parròquia i la consellera de minoria demòcrata pels criteris amb els quals s'ha dut a terme i que segons la qual cinc edificacions queden fora de l'ordinació. Així doncs, Barquín ha apuntat que amb la modificació, a llarg termini, hi haurà famílies que es quedin fora de les seves llars perquè aquesta "impossibilita dur a terme obres majors", per la qual cosa si no "es pot arreglar la teulada, els hi acabarà caient a sobre". En defensa, Gili ha indicat que el que preveu l'ordinació és que no es puguin construir nous immobles en les zones marcades "per seguretat", però ha comentat que "evidentment", es podran dur a terme obres de reforma i habilitació dels edificis que estiguin en mal estat amb el pas del temps. A més, ha recordat que durant l'anterior mandat liderat per la demòcrata Trini Marín, la corporació va permetre que es construïssin 50 edificis fora d'ordinació "sense que això generés cap polèmica al comú". I els ha titllat de jugar "a la política de la por, intentant fer creure que nosaltres volem fer mal a tothom".
Per cloure, durant la sessió de consell de comú també s'ha tractat la instal·lació dels ascensors entre l'avinguda Fiter i Rossell i els Vilars, per la qual la majoria s'ha compromès a trobar una solució abans de finals de gener del 2022. Gili ha assegurat que els estudis per a la infraestructura no tenen "cap mena d'afectació al cadastre", ja que es troben en terreny comunal i ha exposat que després d'haver rebut algunes al·legacions de veïns de la zona des del comú s'han posat en contacte amb ells i una d'elles els va asseverar que el projecte preveu una invasió de terreny privat, per la qual cosa des de l'administració se li ha sol·licitat que aporti tota la informació escaient per demostrar-ho.
La cònsol major ha volgut portar aquest punt a l'ordre del dia d'aquest dijous, tot i que no s'ha sotmès a votació, perquè "tinguéssim el debat aquí i no a la sala de premsa", recordant que durant la sessió de consell de la setmana passada els membres de la minoria ho van comentar davant els mitjans de comunicació. Barquín s'ha mostrat a favor de la construcció de la instal·lació, coincidint amb Gili que es tracta d'una demanda històrica dels veïns de la carretera dels Vilars, però ha posat en relleu que ells van rebre una al·legació de les veïnes i consideraven que no s'hi havia parlat. "Estem a favor de fer connexions, però s'ha d'escoltar als veïns".