L'executiu ultima una plataforma per escoltar les propostes de la ciutadania

La secretaria d'Estat liderada per Marc Pons treballa en la creació d'un Observatori per a la igualtat

El Secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, durant la roda de premsa de presentació dels eixos d'acció dels pròxims anys. / T. N. (ANA)
T. Navarro
21/11/2019
3 min

Andorra la VellaEl secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, ha presentat aquest dimecres la plataforma VISC (Visc la Intel·ligència Social Col·lectiva). Una eina impulsada per la secretaria d'Estat en la qual es busca escoltar les idees i propostes de les persones que conviuen al Principat, "influint en les polítiques públiques", augmentant el grau de confiança cap a les institucions polítiques i combatent la desafecció per la política. Formaran part del col·lectiu tant persones amb nacionalitat andorrana com residents, així com transfronterers, no residents o expatriats temporals.

Visc.ad, enllaç que es preveu que estigui operatiu a principis del 2020, serà un espai en línia on les persones usuàries podran fer propostes, participar en debats o col·laborar en enquestes, sortejos i textos participatius. A més, i per donar informació a la ciutadania abans de participar activament, el web incorporarà un catàleg de serveis, que "donarà transparència" a la proposta de la secretaria d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana. La plataforma tindrà tres modalitats d'accés, classificant els usuaris en visitants, registrats a través del cens o persones amb signatura electrònica i que podran accedir en major o menor llibertat als continguts.

Amb la voluntat de crear una participació "híbrida", combinant l'espectre digital amb el presencial, Pons ha destriat les línies d'acció de l'Andorra Living Lab, un conveni signat amb ActuaTech per desenvolupar la innovació ciutadana. D'aquesta manera, es vol crear un espai de recerca al voltant de la col·laboració social on també es programin xerrades, tallers i on es pugui rebre assessorament per desenvolupar idees.

Les noves línies d'acció de la secretaria d'Estat en matèria de participació ciutadana vindran acompanyades d'una diagnosi ciutadana de la situació actual, amb una desafecció de la política i dels assumptes públics i un augment de l'abstencionisme als processos electorals. Per donar compliment a un dels punts de l'acord del govern tripartit, on es donava importància a "la transparència i la participació ciutadana", la institució durà a terme enquestes, entrevistes, tallers i un mapatge col·laboratiu de les problemàtiques. Tot això, segons ha explicat Pons durant la roda de premsa, per entendre millor les situacions de la ciutadania, identificar els problemes i obstacles, proporcionar elements per establir prioritats, i planificar accions i activitats.

Per fer-ho possible, Pons ha assenyalat que el primer pas és trobar l'encaix en la legislació actual el dret a la participació, un objectiu que es preveu trobar a principis del 2020. També desenvolupar un decret reglament per al foment de la participació ciutadana, que veurà la llum durant el 2021.

Observatori per a la igualtat

Pel que fa a la igualtat, l'altre dels àmbits en què treballarà la secretaria d'Estat capitanejada per Marc Pons, aquest dijous ha descrit els tres eixos d'actuació, basats en la promoció de la igualtat d'oportunitats, la lluita contra la violència de gènere, domèstica i en qualsevol àmbit i evitar les desigualtats dels col·lectius més vulnerables. Això es farà desplegant la llei d'igualtat de tracte i no-discriminació, seguint els compromisos del Llibre blanc de la igualtat i, de manera prioritària, impulsant la creació de la nova llei d'igualtat efectiva entre dones i homes.

La nova llei, que es proposa a finals de la legislatura passada, vol donar resposta a aquells àmbits que en en el primer text legislatiu no es tractaven de manera específica. Un text que també inclou la creació d'un Observatori per a la igualtat, que serà l'encarregat de recopilar dades de "totes" les institucions per tenir una visió més clara de la violència de gènere al Principat. Actualment, només es tenen en compte el nombre d'usuàries que arriben al Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere, servei que depèn del ministeri d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, i que són insuficients en quedar invisibilitzades les dones que no demanen ajuda.

"L'observatori ha de recopilar tot un seguit de dades", ha explicat Pons, però també "fer una anàlisi de les dades i fer propostes". Una feina que es durà a terme "en els termes que recull la llei d'igualtat de tracte i no discriminació". La secretaria està "treballant i acabant de perfilar els serrells" i preveu poder presentar-ho públicament abans del 2020.

stats