Societat20/04/2018

Exercici físic després d'un trasplantament?

La por al que pugui passar és el principal entrebanc per no fer activitat física després d'una intervenció mèdica, però experts defensen que fer-ho és molt beneficiós

M. M.
i M. M.

Andorra la Vella“L'esperança de vida de les persones trasplantades que són actives és major que la d'aquelles, que amb la mateixa afectació, són sedentàries”. És per això que experts en la matèria aconsellen fer exercici físic després de qualsevol trasplantament d'òrgans, sobretot enfocat a la persona que rep l'òrgan però també per aquell que el dona. Així ho defensa la directora de Traïnsplant, Sonsoles Hernández, una empresa que es dedica a acompanyar i explicar als pacients que vulguin fer esport després d'una intervenció mèdica important, també forma professionals i investiga sobre el tema. Precisament, Hernández defensa que aquest camp “encara està per explorar i per explotar al màxim, perquè encara hi ha poca feina feta”.

La por, en la majoria dels casos, és el principal entrebanc per no fer activitat física. De fet, la directora de Traïnsplant va més enllà i apunta que la primera raó per la qual no es practica exercici físic a nivell mundial “és per la falta d'informació i per la por de no saber què pot passar”. Hernández defensa que la barrera es pot combatre amb informació i també amb molta investigació que permeti esbrinar els beneficis i les contraindicacions de certs esports i activitats físiques segons cada cas.

Cargando
No hay anuncios

En els trasplantaments de cor o de medul·la, si és cert que les pautes i la intensitat són molt més controlades, a causa que la freqüència cardíaca normalment no és la mateixa que abans. Un element que tampoc ajuda és el tracte de “malalt terminal” a les persones trasplantades. Tot i això, un cop superat l'atzucac l'esport s'ha de regular en intensitat i en volum, segons les limitacions personals vinculades amb l'activitat física que es feia abans dels trasplantament.

Tot plegat ho ha explicat aquest divendres a la tarda en el marc de la celebració de la quarta Marató de donació de sang en la xerrada i posterior col·loqui que s'ha fet a la sala Àgora del comú d'Andorra la Vella. Al llarg de l'explicació Hernández ha intentat tractar cas per cas i esmentar algunes recomanacions. Aquest dissabte es farà una sortida al centre esportiu del Serradells per preparar un repte físic adaptat a cada circumstància. La trobada ha estat organitzada per l'Associació de Trasplantament i Donants d'Andorra (ATIDA) que està estudiant la possibilitat de col·laborar d'una manera més habitual amb Traïnsplant per fomentar l'esport en les persones trasplantades.