Èxit de la primera festa de lo Mandongo, centrada amb la tradició de la matança del porc
Durant l’acte, s’ha fet un homenatge a l’actor i impulsor de les tradicions Xavi Fernández
Andorra la VellaLa primera edició de Lo Mandongo ha exhaurit tots els tiquets disponibles, tres-cents cinquanta. La cònsol major, Eva Sansa, ha fet molt bona valoració d’aquesta jornada popular. “Pensàvem que al ser un nou esdeveniment arribaríem com a molt a les tres-centes persones però hem vist que a banda de superar la xifra tothom ha valorat molt bé la festa, tant pel que fa a la qualitat gastronòmica com pel que fa a la recuperació de la tradició”, ha afirmat Sansa.
A primera hora del matí, els cònsols han fet el lliurament dels davantals als membres de la nova Confraria de lo Mandongo, formada per divuit xefs o cuiners professionals, que a partir de les 10 h han començat a tallar les diferents parts del porc i a preparar els budells i el mondongo per fer les botifarres.
Mentre s’anava preparant la vianda, a les 12 h, s’ha fet l’acte inaugural, en la qual la cònsol major ha agraït idea de celebrar la festa a Josep Maria Troguet, ara president tant de la Confraria de Sant Antoni com de la Confraria de lo Mandongo, a més d’haver guanyat l’Homenatge a la Ciutadania d’aquest 2024. Troguet s’ha mostrat molt satisfet de la recuperació d’aquesta festa popular al voltant de la tradició de la matança del porc i ha llançat la proposta de celebrar-la per Sant Asciscle i Santa Victòria, patrons de la Massana, una proposta que el Comú ja ha pres en consideració.
Durant l’acte s’ha fet un homenatge a l’actor, director i impulsor de les tradicions, Xavi Fernández. Eva Sansa assegura que “el Xavi ha deixat empremta a la Massana, ja que a banda de participar en diferents accions culturals també va crear el personatge del Sisquet de Cal Sinquede, a través del qual ens acostava a les llegendes i tradicions de la parròquia. Avui l’hem trobat a faltar, perquè lo Mandongo és una festa que té l’objectiu de recuperar la tradició de la matança del porc, que segur que li hauria agradat molt”. Per això s’ha col·locat la forca que el Xavi Fernández havia utilitzat per cantar els Encants de Sant Antoni, amb una gran llaçada amb el nom del Sisquet de cal Sinquede, un personatge que ja ha arrelat en el memòria col·lectiva del país.
L'acte d’homenatge ha donat pas a una taula-col·loqui, moderada per l’historiador i periodista, Alfred Llahí, en la qual els padrins i padrines han recordat com es feia antigament la matança del porc. S’ha parlat de les feines que feien els homes, com matar, esquarterar i netejar el porc, com les tasques de les dones mandongueres, que preparaven les carns per fer les botifarrers i els embotits, a més de netejar els budells i tripes.
A més, les dones començaven a treballar el dia abans, fent altres preparatius, com ara coure la ceba per integrar a la botifarra negra. També han exposat diferents curiositats, com els cicles lunar que regien la data de la festa, o el fet que les dones que tenien aquell dia la menstruació no podien preparar els embotits, perquè tenien la creença que es feien malbé. A més, s’han pogut veure diferents fotografies de fa més de quaranta anys i estris antics que s’utilitzaven per la matança, gràcies a la col·laboració de les cases Grillaire Claveria, Sabaté i Cremat.
L’acte central de la jornada ha estat el dinar popular que ha consistit amb un trinxat, elaborat per l’hotel Sant Gothard, acompanyat de carn de porc: llom, panxeta, papada, salsitxa i botifarra del perol, que s’ha cuit amb la fogaina cedida per cal Sabaté. Tots els comensals han assegurat que el plat era boníssim i que han gaudit molt de la jornada.