FEDA preveu posar en marxa la planta de cogeneració del Pas el 2021
Aquesta instal·lació, que pot costar uns nou milions d'euros, arribarà a unes 900 llars i 30 hotels
Pas de la CasaForces Elèctriques d'Andorra (FEDA) aposta per la cogeneració i després de les plantes de Soldeu i la de la Comella té previst construir-ne una al Pas de la Casa, amb la voluntat que estigui en funcionament el 2021. El cost pot estar entre vuit i nou milions d'euros i s'espera que aquest projecte serveixi per abastir unes 900 llars i 30 hotels que hi ha a la població encampadana. Tal com ha explicat el director general de la parapública, Albert Moles, la voluntat és "arribar al màxim" d'edificis i contribuir, per tant, a què la majoria de la població es pugui embrancar a aquesta xarxa que produirà calor i electricitat.
L'anunci s'ha fet aquest divendres a la tarda en el marc de la signatura del conveni entre la parapública i el comú d'Encamp, que cedeix el terreny perquè es pugui construir aquesta instal·lació. Han dut a terme aquesta firma la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que és també presidenta de FEDA i el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres. En la roda de premsa posterior s'ha coincidit en assenyalar que amb aquest projecte es dona un salt qualitatiu important per al poble del Pas de la Casa. Així, Calvó ha manifestat que aquesta planta contribuirà a resoldre els problemes de vessaments de gasoil que ha patit la població i sobre els quals, ha afegit, s'hi està actuant. D'aquesta manera, ha recordat que el comú ja ha adjudicat els treballs de descontaminació de la zona de l'església i que el Govern ha conclòs els controls a totes les instal·lacions. Per tant, creu que servirà per "millorar la qualitat de vida i de l'aire" de la població, ja que ha afegit que s'estima que s'evitarà l'emissió anual de 2.900 tones de CO2. La titular de Medi Ambient també ha recordat que amb aquesta instal·lació es fa un pas més cap a l'autosuficiència energètica del país, ja que juntament amb les altres dues plantes de cogeneració s'augmentarà la producció un 13%, la qual cosa representa un 6% de la demanda d'energia elèctrica del país i el 10% de calor. En aquest sentit ha recordat que el 2030 es vol arribar al 30% de producció nacional i al 50% el 2050.
El cap de Govern, Toni Martí, ha manifestat, per la seva banda, que aquesta infraestructura és possible gràcies a un seguit d'elements entre els quals el compromís internacional d'Andorra en el marc de la lluita contra el canvi climàtic, la llei de competències que permet que els comuns cedeixin terrenys a cost zero amb la qual cosa els projectes s'abarateixen, o la llei de transició energètica. A més, ha incidit que fer aquesta planta al Pas de la Casa és una "qüestió simbòlica", no només pel bon veïnatge amb França, sinó perquè contribueix a solucionar els problemes dels dipòsits de gasoil i perquè suposa impulsar "energies netes i segures". I, ha conclòs, d'aquesta manera es "torna" al Pas tot allò que ha contribuït en l'economia del país.
El cònsol major d'Encamp, que cedeix el terreny de 6.000 metres a tocar de la rotonda de sortida del túnel d'Envalira, ha manifestat que aquesta infraestructura és "un anhel" que fa temps que el "comú d'Encamp hi va al darrere", ja que ha afegit que es tracta d'un projecte "molt important" per al poble no només per l'estalvi econòmic que pot suposar per als veïns sinó perquè creu que servirà per millorar "la imatge del Pas de la Casa com a poble i d'Andorra com a país", ja que suposa "fer passos convençuts cap a energies netes i segures" que en l'àmbit europeu es valoren cada vegada més.
Moles ha concretat que la planta s'alimentarà amb gas natural liquat i que des d'aquest punt sortiran fins a tres quilòmetres i mig de tubs que portaran calor als carrers del Pas de la Casa perquè s'hi puguin embrancar els edificis i establiments hotelers. També s'hi embrancaran els edificis públics, com el centre esportiu o les escoles. La previsió de producció d'energia elèctrica d'aquesta planta és de 9GWh/any i de 22 GWh de producció de calor. Ha manifestat que allò que s'oferirà als veïns serà "un producte de qualitat i competitiu respecte del gasoil", tant pel que fa al preu com per les emissions. Per tirar endavant aquest projecte la parapública compta amb el suport d'EDF, i per aquest motiu dos responsables de l'empresa francesa han assistit també a l'acte. La voluntat de FEDA és començar les obres l'estiu del 2019 per poder tenir acabada la planta el 2021 però al 2020 potser ja hi podria haver una part finalitzada. Es faran reunions informatives per explicar als veïns el projecte.