Fre a la publicitat no nominal
Medi Ambient posa en marxa una campanya per evitar l'enviament massiu de correu publicitari en el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus
Andorra la VellaDel 18 al 26 de novembre es commemora la Setmana europea de la prevenció de residus a la qual Andorra se suma per novè any consecutiu. Coincidint amb aquesta cita, que té per objectiu “conscienciar la població sobre la prevenció” de residus, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat iniciarà el dia 18 una campanya encaminada a evitar la publicitat no nominal a les bústies.
A partir d’aquesta data es començaran a repartir 10.000 fulletons que tenen una enganxina que es podrà posar a les bústies per indicar que no es vol publicitat. De moment, tal com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, s’opta per la “conscienciació i la sensibilització” per en un futur plantejar una normativa que aniria en la línia, “si calgués”, de prohibir aquesta publicitat.
La titular de Medi Ambient ha recordat que gairebé la meitat de les accions que es preveuen al Pla nacional de residus van en la línia de la prevenció de residus i aquesta de la publicitat nominal és una d’elles. A més, coincidint amb la setmana europea entrarà en vigor (el 24 de novembre) la nova normativa sobre les bosses de plàstic d’un sol ús que prohibeix les bosses més lleugeres, les de menys de 50 micres, i que suposarà que es cobrin a 10 o 15 cèntims, en funció de la seva composició, les de més de 50 micres. Calvó ha insistit que l’objectiu és “fer canviar els hàbits dels ciutadans” i que es facin servir alternatives com bosses de tela, cabassos o un carro. Aquestes dues accions se sumen a la iniciativa que ja es va fer coincidint amb la Fira d’Andorra, quan es van distribuir 4.700 ampolles de vidres per fomentar l’ús de l’aigua de l’aixeta i evitar la generació d’envasos de plàstic.
Aquestes tres propostes es complementen, segons Calvó, amb les accions que durant tota la setmana ha programat el Centre Andorra Sostenible (CAS), amb la col·laboració de comuns i altres entitats. El tret de sortida serà el dia 17 amb una exposició al centre comercial illa Carlemany que, tal com ha explicat el responsable del CAS, Javier Gómez, pretén ser “una reflexió sobre els plàstics d’un sol ús i les alternatives”.
Diumenge 19 tindrà lloc el mercat de segona mà a Canillo i a la tarda un taller de cuina a Ordino. Dilluns 20 les propostes seran un taller de 'patchwork' a Encamp i la projecció d’un documental a la Massana. El dimarts 21 es farà una xerrada d’ecologia domèstica i un taller de reutilització de tèxtil. Dimecres 22 es farà un taller de reparació de bicicletes a la plaça de la rotonda d’Andorra la Vella. Divendres 24 es farà un taller de 'patchwork' a la Massana i el dissabte 25 un de jardineria sostenible a Encamp. També es farà la cinquena jornada Escola Verda en què un centenar d’alumnes elaboraran un embolcall per a l’esmorzar o el berenar, un 'boc’n’roll', al col·legi Sant Ermengol, que aquest any s’ha integrat a la xarxa d’Escoles Verdes. L’objectiu és conscienciar sobre la prevenció de residus d’envasos.
COP23
D’altra banda, la titular de Medi Ambient ha recordat que a partir de dimecres prendrà part en la conferència de les parts COP23 a Bonn (Alemanya). La ministra ha destacat que l’objectiu d’Andorra, com d’altres petits estats, és fer sentir “la nostra veu” per explicar quin és l’impacte que el canvi climàtic pot tenir. Ha remarcat que aquesta és una trobada de transició per treballar en la definició de les accions fixades en l’Acord de París.