La Fundació Meritxell defensa el tractament de les persones amb autisme
Nega que faltin recursos i suports al país per atendre aquest col·lectiu més enllà de l'etapa educativa
Andorra la VellaLa Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) defensa que des de fa anys el model i recursos que s'implementen en el país van en línia amb els que s'estan aplicant als països veïns, destacant en positiu que la dotació de recursos encara és més significativa a Andorra.
Fins a onze programes diferents, que abasten totes les etapes de la vida, són els recursos que la Fundació posa a l'abast de les persones que han estat diagnosticades de Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a Andorra.
Els serveis i programes que ofereix l'entitat proporcionen suports personalitzats basats en la planificació centrada en la persona. Quan s'aborda un diagnòstic TEA es realitza una avaluació integral i multimodal coordinada per part del psicòleg referent del cas amb la participació de l'equip multidisciplinari. En el cas de les persones amb necessitats de suport intens, s'estableixen metodologies concretes, entre elles el PECS, per accedir a la comunicació, i permetre'ls d'aquesta manera exercir el seu dret a l'autodeterminació i poder participar en l'elaboració del seu pla.
Del total de 463 persones ateses enguany per la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, 120 són persones amb trastorn de l'espectre autista. Totes elles tenen accés als recursos que es deriven dels programes d'Atenció Precoç (0 a 6 anys); Progrés (suport als centres educatius tot al llarg de les etapes escolars, des de l'entrada a l'escola maternal i amb extensió possible a les formacions professionals i batxillerat); el programa prelaboral Fent Camí (16 a 21 anys); el Servei Ocupacional Xeridell i el seu programa Joves ocupacionals (a partir dels 16 anys); el programa educatiu amb suports intensius EDES (fins als 18 anys), el servei de Centre de Dia (de 18 anys en endavant), els Serveis sociolaborals i els Serveis d'atenció residencial i habitatge.
L'atenció especialitzada en l'àmbit del TEA compta amb cinc programes diürns a través dels quals se'ls continua donant les eines i suports per afavorir el seu desenvolupament personal, social i professional. En aquest sentit, la fundació destaca la qualitat i rigor dels serveis, programes i metodologies d'atenció dels que disposem, i que tenen concert amb el Govern, amb un enfocament integral en l'atenció social, sociosanitària, educativa i sociolaboral.
Un aclariment per part de la Fundació Meritxell que s'ha fet publica després de la presentació del Consell Assessor del Llibre Blanc de l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra aquest dijous. Una reunió en la qual s'afirmava la necessitat d'un estudi en profunditat per detectar els punts claus i les mancances per tal d'aplicar les polítiques i mesures necessàries i millorar així la qualitat de vida de les persones afectades. "La voluntat és aclarir un seguit d'informacions amb les quals es dona a entendre que no hi ha recursos ni suports al país per atendre aquest col·lectiu més enllà de l'etapa educativa".