La gala Pere Valls torna a reivindicar el centre de dia
Durant l'acte, organitzat per l'Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer, s'han presentat els projectes acompanyats de diverses actuacions
Escaldes-EngordanyAquest dijous s’ha celebrat la 3a Gala Pere Valls a la sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany en el marc del Dia mundial de l’Alzheimer del 21 de setembre. L’edició d’enguany ha dut el lema 'Posem-li cara i posem-li color', per donar a conèixer la quantitat de gent que té Alzheimer al país, i mostrar també una cara ‘agradable’ de la malaltia, ja que no tot és “tristesa”, com comenta Montserrat Valls, presidenta de l’Associació Andorrana per la Malaltia de l’Alzheimer, organitzadors de l’esdeveniment. La gala, igual que l’edició de l’any anterior, ha tingut una reivindicació central, el centre de dia.
Durant l’acte, a banda d’explicar els diferents projectes que té l’associació, també hi ha hagut diferents actuacions per fer la gala més amena, com la narració d’un conte per conscienciar sobre la malaltia, una activitat de musicoteràpia per tractar-ho amb els pacients, música amb bols tibetans o fins i tot, una coreografia per finalitzar l’acte.
Valls també ha fet el tradicional discurs en el qual ha expressat tres reivindicacions principals. La primera, i ja recurrent, ha estat la demanda d’un centre de dia. Ha explicat que ara ja estan treballant braç a braç amb els quatre centres sociosanitaris, però això no és suficient. “Als centres hi ha persones de diferents edats i de diferents patologies en un mateix espai i, per tant, no es poden especialitzar”. Segons Valls, hi ha gent que amb Alzheimer encara és independent i per això cal reivindicar aquest centre de dia, perquè hi puguin anar.
La segona demanda ha estat sobre la Unitat de Memòria. Des de l’associació consideren que és una gran iniciativa i molt necessària, però té un inconvenient, que són les llistes d’espera. La Unitat de Memòria serveix perquè quan una persona tingui sospites que pugui tenir Alzheimer, entri en aquesta unitat i allà ja disposi de tots els especialistes ja que entraria dins d'un circuit, sense necessitat de demanar hora pels corresponents professionals i sigui tot molt més ràpid. “El problema real d’aquesta unitat són les places” declara Valls, que considera que si per entrar a la unitat, hi ha llistes d’espera, “estem a la mateixa situació d’abans”.
La Unitat de Memòria es va posar en marxar el mes de gener amb un neuròleg i una neuropsicòloga. "Des del mes de gener fins ara, hem atès a unes 60 persones però encara hi ha molta feina a fer", explica Eva Heras, encarregada de la unitat, com per exemple incorporar la figura del terapeuta ocupacional i la infermera gestora de casos. Heras també ha comentat les llistes d'espera i declara que és "perquè no s'està fent un ús ampli de la història clínica digital", l'eina per gestionar el circuit, i considera que "quan es faci bé, no hi haurà temps d'espera".
Ja per acabar amb el seu discurs, la presidenta també ha volgut fer una crida al nou ministre de Salut per tenir una relació més estreta. Tal com ha explicat, ja han acordat una reunió i Joan Martínez Benazet s’ha mostrat molt disposat a fer-la.
Durant la gala, també s’han explicat els diversos projectes que té presents l’associació i també algun pel futur, tots dividits en tres branques. La primera consistiria en formar els cuidadors, i per això s’estan duent a terme unes xerrades d’autoestima per ensenyar-los-hi a com reaccionar. Un dels projectes consisteix en un espai en què els cuidadors puguin parlar i expressar les seves emocions.
Una altra branca se centraria amb els malalts. Al mes d’octubre, l’associació llençarà una prova pilot amb Quim Salvà, que realitzarà musicoteràpia a dues persones escollides dels centres sociosanitaris. I ja l’última part consisteix, mitjançant una psicòloga, en fer un grup de suport amb famílies, professionals i cuidadors, a través de xerrades i d’una formació que durarà set setmanes als professionals dels centres sociosanitaris. A banda d’aquests projectes, l’associació ha explicat que també duen a terme altres activitats contractant professionals com poden ser concerts o balls.
La gala, que ha estat gratuïta per a tothom qui hi ha volgut assistir, pretenia conscienciar la població i fer visible la malaltia. En acabar, l’associació ha organitzat un piscolabis i una venda de productes de caràcter solidari per recaptar diners.