Govern farà una campanya per captar personal per a l’atenció domiciliària

Marín ha manifestat que aquesta targeta s'ha treballat de manera conjunta amb les associacions

La ministra d'Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, durant la roda de premsa per presentar la nova targeta acreditativa de la discapacitat.
M.F (ANA)
24/04/2025
4 min

Andorra la VellaEl ministeri d'Afers Socials ha presentat aquest dijous la nova targeta acreditativa de la discapacitat, un nou document que rebran les persones amb un grau de menyscabament reconegut per la Comissió nacional de valoració (Conava) i que els servirà per poder acreditar la seva discapacitat, si per exemple tenen alguna dificultat de mobilitat o si necessiten algun suport. Aquest document que ja rebran les persones que tinguin el dictamen de la Conava, s'anirà després lliurant de manera progressiva a totes les persones que tenen la targeta blava, que són actualment 1.943 segons ha explicat la ministra d'Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, que ha detallat que com que des que ella va arribar a la cartera d'Afers Socials no s'ha rebut "cap notícia" sobre l'avançament d'una targeta europea es va decidir tirar endavant aquesta, que té "ítems similars" a les dels països veïns i per aquest motiu s'espera que pugui servir per poder acreditar la discapacitat també a França i Espanya.

Marín ha manifestat que aquesta targeta s'ha treballat de manera conjunta amb les associacions i que de fet s'ha presentat a la Federació andorrana d'associacions de persones amb discapacitat (FAAD) aquest dijous al matí, en el marc de la trobada que han mantingut amb el cap de Govern i les responsables d'Afers Socials. La ministra ha aclarit que "no substitueix" la targeta blava, ja que les persones que la tinguin la podran continuar fent servir i el que es vol és anar fent una substitució progressiva, per la qual cosa se'ls anirà comunicant la possibilitat de poder-la canviar. Per tant, serà lliurada d'ofici a les persones que a partir d'ara rebin el dictamen de la Conava i serà canviada progressivament a aquells que ja tinguin la blava.

El document inclou dades bàsiques com ara el NIA, la validesa de la targeta lligada a la caducitat del grau de menyscabament i una fotografia, i, com a novetat, és de fàcil reconeixement per a les persones invidents, ja que es pot identificar en Braille la paraula 'acreditació', segons ha incidit Marín. Pel que fa al disseny, la nova targeta inclou el símbol actual d’accessibilitat creat per Nacions Unides.

El fet que aquesta targeta incorpori uns ítems que són molt similars a les dels països veïns hauria de servir perquè sigui reconeguda a França i Espanya, però de manera paral·lela, Afers Exteriors farà un treball de comunicació a les autoritats veïnes. "És bo informar-ho", ha defensat Marín que ha aclarit que no cal una homologació, però sí comunicar-ho perquè n'estiguin assabentades. La ministra ha manifestat que no se sap què passarà si finalment la Unió Europea decideix impulsar una acreditació per al continent, ja que no ha pogut concretar si llavors l'europea substituiria l'andorrana, però ha remarcat que a l'espera que aquest document europeu arribi, una qüestió que sembla que "va per llarg", s'ha decidit impulsar aquesta targeta que ha de permetre a les persones acreditar el seu grau de menyscabament en cas de viatjar o en altres serveis. En aquest sentit, ha recordat que fins ara les persones que havien d'acreditar la seva discapacitat havien de mostrar el document de la Conava.

De manera paral·lela a aquesta nova targeta, des del ministeri s'ha treballat en una guia d'informació sobre les principals prestacions a les quals poden accedir i quins són els processos a seguir un cop la persona rep una resolució d'un grau de menyscabament superior o igual al 33%.

Aquest anunci de la targeta i la guia ha estat fet coincidint amb la commemoració del Dia nacional del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que se celebra el 27 d'abril. Així, el 29 d’abril, a les 19 hores, el ministeri, juntament amb la FAAD, ha organitzat la taula rodona 'De la teoria a la pràctica: cap a una accessibilitat real'. Amb aquesta jornada, que es desenvoluparà a la sala Louis Amstrong de l’Acta ArtHotel, el ministeri vol "promoure la reflexió i la participació activa de la societat en la construcció d’un país més inclusiu, just i equitatiu, on tothom pugui exercir plenament els seus drets". L'’acte s’iniciarà amb una breu xerrada sobre drets i accessibilitat a càrrec de l’advocat especialitzat en drets de les persones amb discapacitat, Jacint Risco, i continuarà amb una taula rodona en què es debatran diversos aspectes relacionats amb l’accessibilitat universal. El debat comptarà amb la participació de representants d’entitats del sector, persones amb discapacitat, professionals especialitzats i responsables institucionals.

Trobada amb la FAAD

En la reunió que ha tingut aquest dijous al matí entre l'executiu i la FAAD, i que forma part de la ronda de trobades que el Govern està fent amb les associacions, s'han tractat diferents temes més enllà de la targeta. Així, s'ha parlat de les necessitats de l'entitat, de cara a la preparació del pressupost per al 2026 i de la llei d'accessibilitat, que ara es troba a tràmit parlamentari. També s'ha exposat la feina al voltant de la llei de garantia de les persones amb discapacitat. La titular d'Afers Socials ha concretat que s'està treballant amb el gabinet jurídic article per article per analitzar les recomanacions que es va fer sobre el conveni de les Nacions Unides, per "incorporar-les". Quan es tingui "un text base" des del ministeri es vol convocar les entitats implicades per poder-lo treballar. La voluntat seria que la llei estigués enllestida a finals d'aquest d'any, tot i que Marín ha reconegut que és "una feina minuciosa" malgrat que es parteixi d'un text ja existent. I és que ha destacat que cal "refer-lo de nou".

stats