Habitatge Digne diu que una nova mobilització "és inevitable"

En el comunicat, la Coordinadora manifesta que la seva feina "és al carrer i amb el poble del qual formem part, no en despatxos tancats"

Imatge de la concentració de DenunciAND a Andorra la Vella
ARA Andorra
16/02/2025
2 min

Andorra la VellaEl passat 12 de febrer de 2025, la Coordinadora per l’Habitatge Digne va emetre un comunicat en què informa sobre una reunió mantinguda amb el cap de govern, Xavier Espot, i la ministra Conxita Marsol. Segons assenyala la Coordinadora, l’objectiu de la trobada era "acordar un espai de treball, exposar les mancances de la Llei Òmnibus, presentar les nostres demandes i compartir els resultats de l’enquesta sobre mobilització ciutadana".

En el comunicat, la Coordinadora manifesta que "el nostre treball és al carrer i amb el poble del qual formem part, no en despatxos tancats". També afegeixen que se’ls ha proposat participar en la Taula d’Habitatge, tot i que, segons indiquen, aquest espai "fa mesos que està aturat i sense un funcionament clar". Tot i estar oberts al diàleg, l’entitat subratlla que "no centrarem la nostra lluita en reunions a porta tancada".

En aquest sentit, afirmen que les decisions es prendran en "espais de decisió oberts a tot el poble" i que, en cas de participar en espais de diàleg amb el Govern, serà per a traslladar aquestes decisions. En cas de "negativa o falta de compromisos ferms", asseguren que "la resposta no quedarà entre quatre parets, sinó als carrers".

La Coordinadora també destaca els resultats d’una enquesta que han impulsat, amb més de 800 respostes. Segons indiquen, aquesta enquesta mostra que "un gruix considerable de la societat, sobretot les classes populars, està disposada a mobilitzar-se fins a aconseguir un objectiu", i que més de 250 persones reclamen accions diverses, com "vagues de lloguers, una vaga general, talls estratègics de carreteres i campanyes comunicatives i de conscienciació de tota mena".

Entre les demandes recollides, assenyalen que les més destacades són "regular el mercat (45%), limitar l’especulació i protegir els llogaters (41%), i qüestions laborals i de pensions (21,6%)". Només un 6% dels enquestats reclama ajudes públiques, fet que, segons l’entitat, "reafirma la necessitat d’autonomia de classe i de no subvencionar especuladors i rendistes amb aquestes".

En el comunicat també es critica la resposta del cap de govern, que, segons afirmen, va dir que "ara no és moment de mobilitzacions". Per la Coordinadora, aquesta posició evidencia "la falta de voluntat real per resoldre aquesta crisi" i remarquen que "la mobilització no només és necessària, sinó inevitable".

A més, assenyalen que continuaran treballant per fer conèixer a la ciutadania el contingut de la Llei Òmnibus, tal com van anunciar en la reunió amb el Govern. En relació amb les accions futures, anuncien que l’assemblea de la Coordinadora elaborarà una proposta amb un seguit de demandes i un full de ruta, que serà debatut en una assemblea popular el pròxim dijous 6 de març.

Finalment, el comunicat destaca l’aposta per una vaga general, com una de les opcions que compta amb més suport entre les respostes recollides. Segons la Coordinadora, aquesta reivindicació reflecteix que "la classe treballadora és coneixedora de la seva força: si ens aturem, el país s’atura". També animen altres col·lectius a sumar-se a la seva lluita, afirmant que "la unió entre el moviment obrer i el moviment per l’habitatge és clau".

stats