L'Institut de les Dones afirma que Onlyfans "s'ha convertit en un espai per captar dones"

El Govern analitza la regulació d’OnlyFans davant la recent polèmica del resident Sergio Fuentes

Imatge de recurs
28/03/2025
3 min

Andorra la VellaEl recent cas del bloc de pisos on hi resideixen models d’OnlyFans a Andorra i les polèmiques declaracions de Sergio Fuentes, conegut com el ‘Rei d’OnlyFans’, han obert un debat intens sobre la regulació d’aquesta plataforma i el seu impacte en la societat andorrana.

Les afirmacions de Fuentes, que ha admès quedar-se amb el 50% dels guanys de les creadores de contingut i que preferiria que la seva filla fos "prostituta abans que treballadora d’un McDonald's", han encès les crítiques de diversos sectors, incloent-hi l'Institut de la Dona d’Andorra.

Un negoci al limit i sense regulació

Fuentes, que ha defensat la seva activitat en una entrevista a RTVA, assegura que el seu negoci és totalment legal i que les models que gestiona “guanyen molt bé la vida”. Ha negat qualsevol relació amb pràctiques il·lícites, afirmant que mai ha rebut cap advertència de la policia. Segons ell, la seva agència genera uns ingressos mensuals d’uns 300.000 euros i compta amb una trentena de treballadors, gestionant el contingut de 25 models.

La seva presència a Andorra respon, segons les seves pròpies paraules, a motius fiscals: “Me’n vaig anar a Andorra pels impostos. No m’agrada que em robin”. Tot i que no s’ha confirmat oficialment, es parla d’un bloc de pisos que allotja diverses persones dedicades a aquesta activitat.

Reaccions polítiques i institucionals

Les declaracions de Fuentes han provocat una reacció contundent per part de la presidenta de l'Institut de la Dona d’Andorra, Judith Pallarés. Ha denunciat que aquesta plataforma s’ha convertit en un espai on es busquen contactes que poden derivar en explotació i violència:

“Aquesta plataforma és coneguda, no només a Andorra, per la llibertat de penjar imatges i s'acull aquesta idea de llibertat de les persones que la utilitzen i que individualment decideixen estar en aquesta situació. El que és evident és que s'ha convertit en un lloc per buscar contactes. Si mires les informacions a nivell mundial i les declaracions d'aquestes persones, t'adones que s'utilitza la plataforma per contactar amb dones que en molts casos acaben prostituint-se, abusades o amb casos de violència molt greus.”

Pallarés també ha posat sobre la taula la necessitat de regular aquests espais per evitar l’accés de menors i combatre el ciberassetjament:

Davant d’aquesta situació, l'Institut de la Dona celebra que aquest afer s’hagi portat al Consell General per tal d’analitzar possibles regulacions: “És positiu que es parli al Consell d'aquest afer per regular els buits legals envers les agressions que pateixen les dones a través d’aquesta plataforma”.

Cal recordar que són diversos els testimonis d'abusos d'aquesta plataforma. Com exemple, el de la cantant Mala Rodríguez, qui va explicar en una entrevista amb Jordi Évole que va obrir-se un compte a OnlyFans sense tenir coneixement de la seva naturalesa real.

“No tenia ni puta idea de lo que era”, va afirmar contundentment l’artista, fet que per Pallarés exemplifica com moltes dones s’introdueixen en aquestes plataformes sense ser plenament conscients de les seves implicacions. L'artista espanyola va afirmar que "tota l'estona hi ha un missatge per a la dona, un missatge d'un home que t'està dient com has de ser i com has de sentir".

El Govern encarrega un estudi per considerar si és prostitució

Davant la polèmica, el Govern d’Andorra ha decidit encarregar un estudi jurídic per esbrinar si els serveis sexuals que s’ofereixen a través de plataformes digitals com OnlyFans es poden equiparar als serveis presencials i, per tant, ser objecte de prohibició administrativa al Principat.

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha explicat que l’actual llei de seguretat pública prohibeix la prostitució tradicional amb contacte físic, però no fa cap menció al format virtual. L’estudi servirà per determinar si les dues modalitats poden equiparar-se legalment.

Govern estudiarà prohibir Onlyfans

A més, Molné ha descartat denegar autoritzacions de residència per compte propi a persones dedicades a aquesta activitat, ja que considera que seria una mesura parcial i inoperant. Ha recordat que Sergio Fuentes no va obtenir la residència a Andorra com a treballador per compte propi, sinó amb una autorització de residència i treball, la qual cosa impedeix aplicar una regulació específica en aquest cas.

El cas d’OnlyFans a Andorra reflecteix una realitat que s’estén a nivell global. Cada vegada més governs i institucions es plantegen la necessitat de regular aquestes plataformes per evitar possibles situacions d’explotació i protegir les persones més vulnerables.

En definitiva, la discussió segueix oberta sobre fins a quin punt es pot intervenir en una activitat que es presenta com a lliure i consensuada entre adults.

stats