Joves en inclusió comença a funcionar atenent quatre persones
Properament es podria sumar al programa posat en marxa per la Fundació Privada Tutelar un altre usuari amb trastorn de l'espectre autista
Escaldes-EngordanyEl programa Joves en inclusió, de la Fundació Privada Tutelar, ha començat a caminar donant servei a quatre persones. Es tracta d’un projecte nou que la fundació ha posat en marxa com a prova pilot i que pretén donar una atenció multidisciplinar a joves d’entre 16 i els 25 anys amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Les instal·lacions, ubicades a centre social i recreatiu de l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany, han estat inaugurades aquest dilluns.
El projecte dona atenció als joves de dilluns a divendres de 9 a les 18 hores i el que pretén és que puguin adquirir un seguit d’hàbits, en definitiva, se’ls ensenya “coses que els puguin servir per a la vida”, tal com ha posat en relleu el president del patronat de la Fundació Privada Tutelar, Joan Carles Rodríguez. En aquest sentit, la presidenta de l’Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea), Inés Martí, ha destacat que aquest programa era una vella demanda de l’entitat i ha valorat que serveix per continuar el cicle formatiu de les persones amb TEA. Ha afegit que ara ha arrencat amb quatre persones però que properament s’espera que s'hi pugui sumar una altra. El màxim d’aquest projecte, segons Martí, hauria de ser de sis persones. De fet, Rodríguez ha detallat que el projecte dona una atenció molt individualitzada als usuaris i per això ara, per atendre els quatre usuaris, hi ha quatre treballadors.
Rodríguez ha recordat que aquesta prova pilot es farà durant un any i que si és “exitosa” i la valoració és satisfactòria, llavors haurien de ser les institucions públiques les que se’n fessin càrrec. Des del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior recullen el guant, ja que el ministre Xavier Espot ha manifestat que “si l’avaluació és favorable s’haurà de finançar, molt probablement, amb partides pressupostàries del Govern”. Espot ha reivindicat, a més, la implicació del ministeri en aquest projecte, en especial a través del suport dels professionals de l'àrea de promoció de l'autonomia personal.
Des d’Autea s’han implicat en el projecte no només amb una aportació d’uns 7.000 euros per a l’habilitació de la sala de psicomotricitat i sensorial sinó que també en farà un seguiment i contractarà una empresa perquè certifiqui la qualitat del servei.
Aquest nou programa, tal com ha concretat també Martí, treballa no només amb els joves sinó que també es dona suport a les famílies perquè el treball terapèutic tingui continuïtat més enllà del que es fa en el marc del programa.