Societat 28/08/2024

L'avortament, la difamació i el mocador a les escoles, criticats en l'informe d'Amnistia Internacional sobre Andorra

L'informe sobre llibertats al Principat recull diferents retrets sobre suposades vulneracions de drets

ARA Andorra
2 min
Amnistia Internacional critica la situació a Andorra

Andorra la VellaAmnistia Internacional ha fet públic un informe sobre Andorra on es recullen retrets sobre suposades vulneracions de drets en el Principat. Se centra en tres elements. El primer és la prohibició d’avortar. Considera que s’estan vulnerant els drets sexuals i reproductius de les dones, al mateix temps que s’està obligant les dones a anar a altres països per a interrupcions de l’embaràs el que crea I recorda que el comitè de Drets dels Nens de l’ONU va demanar al Principat la despenalització de l’avortament al setembre de l’any passat.

El segon retret fa referència al delicte de difamació de les institucions. En aquest cas es considera un atemptat contra la llibertat d’expressió i es penalitza la “crítica legístima de les autoritats”.

l tercer ítem fa referència a la prohibició de portar el mocador tapant el cap per motius religiosos a les escoles. Es considera una “discriminació” a les dones i noies musulmanes que volen portar hiyab.

Part del text del document:

Continuaba en vigor la prohibición total del aborto. Quienes necesitaban un aborto y disponían de los medios para ello tenían que viajar a otros países para recibir asistencia médica esencial, lo que vulneraba sus derechos y les causaba sufrimiento adicional.

En septiembre, el Comité de los Derechos del Niño de la ONU pidió a las autoridades que despenalizaran el aborto y garantizaran el acceso de las adolescentes a un aborto sin riesgos y a servicios de atención posterior al aborto en Andorra.

En contravención del derecho internacional de los derechos humanos, seguía en vigor la legislación sobre difamación que penalizaba la crítica legítima a las autoridades.

Continuaba en vigor la legislación que prohibía la ostentación de símbolos religiosos en instituciones educativas, que discriminaba especialmente a las mujeres y niñas musulmanas que deseaban llevar hiyab.

stats