Societat13/09/2019

Llegats solidaris, una manera diferent de col·laborar amb Unicef

Des de l’any passat, l’ONG utilitza el 13 de setembre per donar a conèixer aquesta opció de solidaritat

A. S.
i A. S.

Andorra la VellaSota el lema ‘Testament solidari: amplia la teva solidaritat a les generacions futures’, Unicef celebra aquest divendres, 13 de setembre, el dia del llegat solidari. Una jornada que volen dedicar a informar i a donar a conèixer aquesta opció de testaments.

Les herències o llegats solidaris consisteixen a incloure Unicef al testament. Des del programa de les Nacions Unides consideren que aquesta opció és una manera d’ampliar la solidaritat a generacions futures. Tal com expliquen des de dins l’organització, qualsevol ajuda és bona, ja que contínuament estan treballant per millorar les condicions de vida dels infants. Els seus punts d’actuació se centren en la lluita per la supervivència infantil, en oferir una educació i igualtat de gènere, en la protecció de la infància dels nens i les nenes i també en actuar en cas d’emergències imprevistes com poden ser des de desastres naturals, fins a conflictes armats. Per a Unicef, disposar d’aquestes donacions extres, és essencial per poder-se anticipar a qualsevol d’aquests imprevistos.

Cargando
No hay anuncios

L’any passat va sorgir la idea d’estendre aquesta via de col·laboració, amb un dinar col·loqui amb la presència de la notària Rosa Maria Ferrandiz, per aclarir dubtes sobre el procediment legal que s’ha de seguir per incloure de manera vàlida a l’organització en el testament. En aquell acte, es va repartir un document amb informació, anomenat ‘Vides que donen vida’. El document era una guia que mostrava com col·laborar i els passos a seguir. “Després d’aquell acte vam veure incrementat el nombre de consultes, i aquest any hem rebut una herència”, explica Marta Alberch, directora del Comitè Nacional d’Andorra per l'Unicef.

“Anteriorment, les persones només es podien informar a través de la nostra pàgina web i també pels articles que fèiem periòdicament a la nostra newsletter”, diu Alberch. Per a la directora, la idea d’Unicef és intentar fer algun acte o alguna iniciativa cada any el dia 13 de setembre, ja que tot i no ser un dia oficial, a molts països ja fa vuit anys que se celebra el dia del llegat solidari en aquesta data. Per tant, “volem intentar mantenir el dia i constatar-lo com una jornada per parlar i informar a tothom sobre aquesta possibilitat”, comenta.

Cargando
No hay anuncios

Per a l’organització, realment és complicat saber a curt termini si aquestes iniciatives acaben tenint una bona rebuda i acaben arrelant a la gent. Alberch explica que potser sí que hi ha més gent que els posa en herència arran d’això, però no ho podran saber fins d’aquí a bastants anys, quan surti el testament. També posa èmfasi en el fet que “l’objectiu principal d’aquest dia és donar a conèixer les diferents maneres que una persona pot arribar a col·laborar amb nosaltres”.

En els darrers deu anys a Andorra, Unicef ha rebut un total de cinc herències solidàries. Aquestes han estat en forma de quatre herències i d’una donació en vida. “Probablement el nombre a Andorra sigui més gran, ja que aquestes són només dades en benefici d’Unicef, però hi ha altres ONG que en poden haver rebut”, indica Alberch.

Cargando
No hay anuncios

Procediment per fer una herència solidària

Hi ha diverses formes de tenir present a Unicef en les últimes voluntats, ja sigui el llegat d’un bé concret com, per exemple, uns estalvis, un cotxe, unes joies... o nomenant a Unicef cohereu amb altres persones o institucions. També, i tal com explica la mateixa organització en un comunicat, en cas que no hi hagi hereus, hi ha l’opció de nomenar Unicef hereu universal, fent-lo beneficiari de tots els béns.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la legislació andorrana, la llegítima, que és la part obligada de l’herència que està prevista a favor dels parents, correspon a una quarta part de l’herència. Per a Alberch, aquesta llei no influeix ni en positiu ni en negatiu, ja que considera que qualsevol persona que vulgui deixar una part solidària en el seu testament, ho pot fer igual, hi hagi llegítima o no.

Segons la directora de l'ONG, qualsevol tipus de bé, ja sigui immoble, material o en forma d’accions o inversions, és sempre ben rebut. Depenent de cada bé, es fa una acció o una altra, però sempre amb un objectiu final, que és destinar diners als projectes o programes que tenen sobre el terreny o també els que tenen de sensibilització aquí a Andorra. Com explica Alberch, quan són béns immobles, es taxen a través d’unes entitats oficials i es posen en venda. Quan són un altre tipus de béns, com quadres o joies, es fan taxar i aleshores es posen en una subhasta. Pel que fa a estris més de caràcter domèstic, es posen a la venda a través de botigues solidàries. Per altra banda, quan són diners dipositats en bancs, es liquiden i si són fons d’inversió o accions, també es venen. Finalment, “si són objectes de valor sentimental, i el testador té família, es retornen”, declara Alberch.

Cargando
No hay anuncios

Unicef i Andorra

Des de 1994, la principal organització de protecció dels infants es troba present al Principat, sota el nom de Comitè Nacional d’Andorra per a l'Unicef. Actualment, un 94% dels seus ingressos provenen del sector privat, tant siguin persones individuals com empreses, i el 6% restant, prové del Govern. Aquesta donació correspon a una subvenció per finançar conjuntament un programa a la República del Congo, que té l’objectiu de millorar l’accés als serveis més bàsics per als infants autòctons d’aquest país africà.