El malson d'una andorrana en un hospital gallec on s'havia acabat la sang
El centre va suspendre l'operació per un tumor de pàncrees
Andorra la VellaUna dona andorrana de 35 anys, amb tres fills, és la pacient oncològica a causa d’un tumor en el pàncrees que havia de ser intervinguda en Complejo Hospitalario Universitario de Santiago (CHUS). Segons la seva germana, “va rebre tractament amb quimioteràpia des del mes de febrer per a reduir el tumor, ja que està en un lloc de difícil accés” i va afegir que “va finalitzar la quimioteràpia fa un mes i des de llavors estava esperant data per a la cirurgia”.
Després que l’última sessió de quimioteràpia fos posposada perquè “tenia les defenses baixes i no volien arriscar per la proximitat de cirurgia”, l’Hospital va citar a la dona per a aquest diumenge, quan li van dir que havia d’ingressar per al preoperatori, amb la intenció que l’operació es dugués a terme aquest dilluns en la Unitat de Trasplantament Abdominal. Així, la pacient va romandre “24 hores ingerint només líquids i amb laxants”.
La germana afegeix que “sotmetre’s a aquesta mena de cirurgia suposa ja no només un risc, sinó que a més implica estar dies sense dormir, dies plorant, dies de mobilització de la família, sofriment d’uns fills que saben que no veuran a la seva mare per un temps…”. Com estava previst, la dona va entrar dilluns al quiròfan, a les 08.15 hores. Però a continuació es va produir un fet al qual la família no li troba una explicació lògica. “Quan ja estava sedada i amb el catèter epidural col·locat, sobre les 09.20 hores, l’anestesista ens comunica que se suspèn la cirurgia per no haver-hi sang”.
“Podem entendre que les reserves estiguin baixes però, no hi ha previsió per a una operació d’aquest tipus? És una pacient de prioritat 1. Per què es guarda sang per si hi ha un accident i no la hi posen a ella? Sabem els riscos que pot portar aquesta no operació”. “Ens diuen que es farà la cirurgia dimarts que ve, 26 de juliol, però, ens asseguren que hi haurà sang aquest dia?”, es pregunta la germana de la pacient, qui explica que “portem un mes sense tractament de quimioteràpia, no podem dilatar això en el temps”, adverteix la família.
Sosté, en una informació del Correo Gallego que “si no hi ha cirurgia i no hi ha tractament els riscos d’una metàstasi augmenten molt considerablement. Si apareix metàstasi, no hi ha cirurgia possible”, assenyala, al mateix temps que indica que “necessitem que això es conegui, perquè avui és la meva germana però demà pot ser qualsevol altre pacient o nosaltres mateixos”. La germana explica que ha estat “el propi cirurgià” qui li va instar a posar una “reclamació pel succeït. Volem que això es comparteixi i que se sàpiga d’aquesta situació”, conclou.