Mantenir-se actiu després de la jubilació, aprendre i socialitzar-se
Aquesta setmana ha arrencat una nova temporada d’activitats formatives i lúdiques en el marc del programa ‘Envelliment saludable’
Andorra la VellaUn cop arriba la jubilació moltes persones, lluny de conformar-se a descansar, troben que és un bon moment vital per aprendre i estar actiu tant físicament com intel·lectualment. Les ganes d’aprendre i d’estar al dia de qüestions com per exemple les noves tecnologies són els arguments que defensen alguns dels usuaris de L’espai de Creand Fundació i que exposen quan se’ls demana perquè s’han inscrit als cursos i tallers que s’hi ofereixen. Precisament aquesta setmana ha arrencat una nova temporada d’activitats formatives i lúdiques en el marc del programa ‘Envelliment saludable’ que es desenvolupa a L’espai, el centre social d’activitats i formació adreçat a persones de més de 60 anys.
L’Imma Tomàs explica que ha decidit inscriure’s perquè es tracten temes que “l’interessen” com per exemple “el maneig del telèfon utilitzant les diferents aplicacions”. Així, ella que pren part en el taller de telefonia mòbil, destaca que li va bé, ja que necessita “aquest reforç i aquesta ajuda”. Ja és una habitual als cursos i diu que aquest any només s’ha inscrit en aquest, però que per exemple l’any passat va fer el d’història d’Andorra i li va “interessar moltíssim”. I què li aporta aquesta oferta que s’ofereix a L’espai? Assegura que “seguretat, primer, perquè manejo millor les coses i contacte amb gent que potser no tindries l’ocasió de veure”.
I precisament que l’experiència vagi més enllà de l’aprenentatge és el que remarca Armando Moya: “Venim a passar l’estona i de pas aprenem les noves eines per posar-nos al dia”, de fet, valora que li agrada anar als cursos per “aprendre coses sobre les noves tecnologies” i és que en el seu cas ell pren part en el taller de telefonia i en el d’informàtica i diu que d’aquesta manera es “posa al dia” i pot “estar al nivell de la gent jove”. Ell, com l’Imma Tomàs, també repeteix i ja era usuari de L’espai abans de la pandèmia.
“És clar que venen a aprendre, però és evident que una de les coses que es troben és una socialització molt xula”, valora Ignasi Massafret, monitor de L’espai, que subratlla que “una cosa molt xula” són els grups que es creen entre els participants en les diferents formacions i també amb els monitors. “Per nosaltres l’aprenentatge és molt important, però també el fet de poder relacionar-se, trobar-se i tenir un espai no només d’aprenentatge sinó també de socialització”, argumenta.
La nova temporada ha arrencat amb importants novetats com per exemple xerrades i els tallers sobre intel·ligència artificial o sobre creativitat digital des de dispositius mòbils. I és que Massafret explica que “una de les gràcies és no quedar-nos amb els cursos que ja fèiem sinó anar afegint” novetats i, a més, anar fent una “revisió del temari i dels enfocaments perquè la gent, encara que repeteixi, pugui trobar coses noves i noves ofertes”. I sembla que la proposta funciona, ja que la temporada ha començat amb “moltíssims alumnes, la qual cosa és una gran notícia perquè vol dir que la gent segueix activa, que és l’objectiu principal”, que qui vulgui prendre part en aquesta oferta pugui “mantenir la ment i el cos actiu”. Aquest volum de participació satisfà la fundació, ja que la bona resposta els “anima a continuar”.