Montaner demana a Espot "fer l’andorrà" per evitar conflictes amb l’administració Trump
Andorra paga un 10% d’aranzels pels productes exportats als Estats Units, mentre que la Unió Europea afronta un 20%

Andorra la VellaLa presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha advertit aquest diumenge sobre la necessitat que el Govern d’Andorra mantingui un perfil discret en relació amb els aranzels comercials imposats pels Estats Units. En resposta a les declaracions del cap de Govern, Xavier Espot, Montaner ha expressat la seva preocupació pel possible impacte d’aquestes manifestacions en les relacions comercials del país.
El cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer que l’acord duaner amb la Unió Europea implica que Andorra haurà d’aplicar els aranzels establerts per la UE als productes no agrícoles, afectant així el preu d’importació dels productes provinents dels Estats Units.
Tot i que va admetre que aquesta situació no és beneficiosa per a l’economia andorrana, va relativitzar l’impacte, indicant que cal tenir en compte altres factors i que no tot és tan negatiu com sembla a primera vista.
"És evident que nosaltres tenim un acord duaner amb la Unió Europea i, per tant, aquells aranzels als productes no agrícoles que la UE acabi aplicant, nosaltres de retruc també els haurem d'acabar aplicant i, per tant, aquells productes que nosaltres importem dels Estats Units, doncs els haurem d'importar a un preu més car que no fem avui en dia, per tant, no és una bona notícia per a la nostra economia. Dit això, jo penso que tot plegat s'ha de relativitzar", va afirmar el cap de Govern.
Montaner insta Espot a "fer l'andorrà"
Segons Montaner, és fonamental “fer l’andorrà” i evitar posicionaments que puguin ser considerats com a provocacions per part de l’administració nord-americana. La líder d’Andorra Endavant ha recordat que actualment Andorra paga un 10% d’aranzels pels productes exportats als Estats Units, mentre que la Unió Europea afronta un 20%. “Hem de ser conscients que la nostra situació és més favorable que la d’altres països del nostre entorn, i no posar en risc aquest avantatge”, ha assenyalat.
A més, Montaner ha insistit en la necessitat d’una estratègia diplomàtica acurada per defensar els interessos comercials d’Andorra. Tal com va avançar aquest diari, empreses espanyoles i italianes han mostrat interès a instal·lar-se al Principat per aprofitar el règim aranzelari més beneficiós i evitar el sobrecost del 20% imposat a les exportacions europees.
Empreses espanyoles i italianes exploren Andorra
No obstant això, experts en fiscalitat internacional alerten que, en cas que els productes exportats des d’Andorra siguin reclassificats com a espanyols o italians, aquests acabarien pagant l’aranzel màxim igualment.
Montaner ha alertat que, si els productes fabricats a Andorra no compleixen els requisits per ser considerats d’origen andorrà, podrien ser reclassificats com a productes espanyols o italians.
Això significaria que els productes andorrans haurien de pagar els aranzels més alts imposats a aquests països. Andorra Endavant considera que el Govern ha de fer un estudi exhaustiu, amb experts internacionals en la matèria, per garantir que els interessos comercials del país no es vegin perjudicats.
Una altra via que el Govern ha d’estudiar per Montaner és l’efecte és l’efecte que podria tenir la signatura de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Si Andorra acaba assimilant el règim aranzelari europeu, els seus avantatges comercials podrien desaparèixer i l’aranzel del 20% s’aplicaria també als productes andorrans. “És essencial avaluar totes les opcions abans de prendre decisions que podrien perjudicar la nostra economia”, ha conclòs Montaner.
En definitiva, amb aquestes declaracions, Andorra Endavant subratlla la importància d'adoptar una "postura cauta" i "una diplomacia més activa", amb l'objectiu de protegir els interessos econòmics del país i evitar riscos que puguin afectar les relacions internacionals.