Mor Carme Mateu, filla del promotor de Fhasa
Va ser la fundadora del Festival de Peralada i propietària del castell de la població de l'Alt Empordà
Andorra la VellaCarme Mateu, fundadora del Festival de Peralada, i propietària del castell de la població de l'Alt Empordà, ha mort aquest dimarts als 81 anys. Era filla de qui va ser alcalde de Barcelona i promotor i director (1932-1934) de Forces Hidroelèctriques d'Andorra (FHASA) Miquel Mateu, de qui va heretar la fortalesa. L'any 1987 va fundar el Festival Castell de Peralada.
La família Mateu està molt relacionada amb Andorra. La professora i historiadora Amparo Soriano en dona tot tipus de detalls en el llibre 'Andorra durant la guerra civil espanyola'. Explica que Mateu va intercedir davant Franco perquè durant el conflicte bèlic arribessin els aliments més bàsics al país. Gràcies a la seva intervenció, les forces que s'havien aixecat contra el govern espanyol legalment constituit no van bombardejar la central de Fhasa.
També va ser arrel d'una conferència d'Amparo Soriano en la qual es va comentar la vinculació de Mateu amb el franquisme que es va iniciar una recollida de firmes per canviar el nom a l'avinguda que portava el seu nom a Escaldes-Engordany. El comú va decidir, l'any 2010, batejar la prolongació de l'avinguda Carlemany en direcció a Encamp com a Pont de la Tosca, fet que va ser qüestionat per diversos historiadors andorrans.
Amb tot, la memòria de Fhasa encara perviu perquè la societat diposa d'un pis a Andorra la Vella. Cal recordar que Fhasa va ser rescatada i nacionalitzada l'any 1988 pel Consell General per ser convertida en l'actual Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA). El Consell, però, només va comprar la fàbrica, no la societat i altres elements com ara els arbres, que quan van passar a mans estatals ja havien estat arrencats i el nom de Fhasa continua actiu.
La vida de Miquel Mateu està plena d'episodis controvertits, alguns mai aclarits tot i la tenacitat d'algun historiador andorrà. Un d'ells és el per què Mateu va fer arribar un llibre de l'església de les Bons al monestir de Montserrat, on encara es conserva.
La seva filla, Carme Mateu, nascuda el febrer del 1936, també presidia l'Associació Cultural de Peralada, que organitza el festival, que enguany celebrarà la 32a edició. Pel seu escenari hi han passat artistes com Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Josep Carreras i Jonas Kaufmann. Casada amb l'empresari Artur Suqué, Mateu va impulsar el Grup Peralada (que ara presideixen els seus fills), integrat per nombrosos casinos, hotels i vinyes, amb les quals produeixen els vins de Perelada Vins i Caves. L'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi; també ostentava la Medalla d'Or del Cercle del Liceu, i aquest febrer havia de rebre la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts, que concedeix el consell de ministres espanyol.
Mateu va estudiar art i decoració, però la seva afició era la música. El castell, del segle XIV, és una de les peces més importants del llegat de la família. I és que el conjunt compta amb una església, un convent i un claustre que a dia d'avui acull dos museus amb col·leccions de la família.