Societat01/03/2018

El moviment feminista s'organitza a Andorra

Un grup de dones publica un manifest fundacional i prepara la primera mobilització per al 8 de març

E. J. M.
i E. J. M.

Andorra la Vella"Si defenses els drets humans, si també vols eliminar les desigualtats dins i fora d'Andorra, aleshores, tu també ets feminista". Així conclou el manifest que en les últimes hores ha difós a les xarxes el moviment Andorra Feminista, una mobilització que aplega dones del país que volen erradicar les desigualtats i la violència contra les dones. Toti que el manifest fundacional ja es pot llegir, la lectura pública es farà el dia 8 de març, Dia internacional de la dona treballadora, i es convidarà tothom a adherir-se a la iniciativa. A més, s'ha obert una petició a la plataforma Change.org per firmar el suport al manifest i reclamar al Govern i al Consell General que apliqui les mesures que s'hi demanen.

El manifest constata que "a Andorra, ens queden moltes fites per assolir. És inacceptable que al nostre país les dones encara hàgim de patir desigualtats, únicament pel fet de ser dones. No n'hi ha prou a dir que hi ha igualtat, no n'hi ha prou a redactar i aprovar lleis i reglaments. Són un primer pas, però tot plegat no serveix de res si no es fan respectar i s'apliquen en el dia a dia". Per tot això, el manifest apunta diverses accions i mesures institucionals a realitzar, agrupades en diversos ítems: qualitat democràtica, economia, educació, salut i benestar i drets laborals.

Cargando
No hay anuncios

En el primer apartat, el de la qualitat democràtica, es demana, entre altres, "crear l'Institut Andorrà de les Dones i/o implementar l'Observatori per a la Igualtat, com a òrgan de seguiment i control de la igualtat", "fer complir i donar seguiment de la formació específica en igualtat i dones amb els agents sensibles: policia, càrrecs electes, personal de l'administració, personal sanitari, professorat, treballadores i treballadors socials, mitjans de comunicació, etcètera" i "fixar un equilibri entre dones i homes en els òrgans de poder públic i privat, i també a les llistes electorals".

Quant a l'economia, Andorra Feminista proposa "incentivar les empreses en la contractació per productivitat i no per hores, i facilitar el treball des de casa", i "instaurar beneficis fiscals per a les empreses que contractin dones en situació de violències masclistes i/o vulnerabilitat".

Cargando
No hay anuncios

Sobre l'educació, una proposta és "formar en igualtat i dona, especialment entre l'alumnat de segona ensenyança, amb avaluacions periòdiques".

Pel que fa a la salut i el benestar, s'exigeix la despenalització de l'avortament en almenys tres supòsits mínims: "que l'embaràs sigui producte d'una violació, que suposi un greu perill per a la salut física o psíquica de la dona o que el fetus pugui néixer amb malformacions". També se suggereix "millorar el protocol davant els casos de violació i abús sexual, amb equips especialitzats a l'hospital, la policia i les parròquies, que facin tasca de prevenció, sensibilització i actuació davant les violències sexuals", que es garanteixi la cobertura a la CASS a les víctimes de violència de gènere i es vetlli per la dignitat del part.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el manifest també es refereix als drets laborals, i exposa la necessitat "d'impulsar accions immediates encaminades a eliminar l'esquerda salarial entre dones i homes, i a millorar el coneixement dels nostres drets", "aprovar una llei d'igualtat salarial amb graelles i categories salarials, inspeccions i sancions en cas d’incompliment", facilitar la conciliació amb la vida privada, "instaurar mesures efectives per combatre l'assetjament i la violència en el treball" i garantir la igualtat de condicions.