La necròpsia encarregada pel govern aranès va trobar verí al cadàver de l'os Cachou

Les autoritats de la Vall d'Aran faran una auditoria interna per descartar actuacions professionals inadequades

L'os Cachou, trobat mort el passat 9 d'abril. / AGENTS RURALS DE LA GENERALITAT
Ara Pirineus
11/12/2020
3 min

VIELHA E MIJARANEl Conselh Generau d'Aran ha aprofitat l'aixecament parcial del secret de sumari en la investigació de la mort de l'os Cachou per defensar-se de la "injusta acusació" que creuen que els han llançat "alguns sectors" en relació a la tasca que ha fet la institució en tot aquest afer. En aquest sentit, creuen que l'aixecament parcial d'aquest secret de sumari posa de manifest que l'actuació de l'executiu aranès "ha estat, no només impol·luta, sinó fonamental, i així es recull en la mateixa instrucció".

En el comunicat, s'ha confirmat que, després que els Agents de Medi Ambient del Conselh Generau, alertats per la inactivitat del GPS que duia Cachou, el busquessin i el localitzessin mort, van avisar a una dotació dels agents rurals de Catalunya especialitzada en verins. El motiu és que els agents aranesos van sospitar que el verí podia ser justament el causant de la mort del plantígrad. Aquell mateix dia, el 9 d'abril passat, el Conselh Generau d'Aran va encarregar i abonar a la Universitat Autònoma de Barcelona l'informe de la necròpsia.

L'endemà, el 10 d'abril, es va dur a terme la necròpsia i es van començar a confirmar les sospites d'enverinament, però a causa del confinament, els resultats de les anàlisis es van endarrerir. El Conselh també ha explicat que davant la petició de diferents associacions, i per no dificultar la investigació en curs, es va acordar amb el grup investigador dels agents rurals de la Generalitat i amb el jutjat que només es publicaria informació no relacionada amb el possible enverinament.

El 16 d'abril diferents grups ecologistes van acusar el Conselh Generau d'amagar informació i no voler reconèixer que el verí era una possible causa de la mort de l'os. Per desmentir-ho, el govern aranès va emetre un comunicat aclarint que no havien valorat la causa de la mort i que tampoc ho farien fins que rebessin l'informe de la necròpsia.

L'informe, finalment, va arribar el 9 de maig i va determinar que hi havia hagut enverinament. El Conselh explica que van ser justament ells qui van posar el cas en mans del jutjat, que al seu torn va decretar el secret de sumari. Aquest fet, afegeixen, va impedir al govern aranès fer pública la causa de la mort de l'os.

El Conselh també ha explicat que durant el mes de maig, la jutgessa va derivar el cas als Mossos d'Esquadra, a qui els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran i els agents rurals de la Generalitat van transmetre totes les dades recollides fins al moment. Des d'aleshores, diferents funcionaris del Conselh Generau d'Aran han declarat aportant les informacions requerides.

En tot moment, el Conselh Generau d'Aran assegura que "ha participat i ofert la seva ajuda i col·laboració per descobrir quina havia estat la causa de la mort d'aquest exemplar, i no ha fet pública cap informació que pogués afectar la investigació, respectant el procés judicial i la presumpció d'innocència". Així mateix, "agraeix la diligència i professionalitat dels responsables de l'àrea de Medi Ambient de la màxima institució aranesa per aclarir aquest cas".

Tenint en compte que un dels investigats és un membre del cos d'agents del Medi Ambient del Conselh, el govern aranès ha anunciat que durà a terme una auditoria de procediment intern "per descartar possibles actuacions i actituds no concordes a la professionalitat i rigor que s'espera d'un treballador públic". Així mateix, es presentarà a la causa com a acusació particular, i queda a l'espera que el procés judicial aclareixi la veritat sobre els fets.

stats