Nou expedients sancionadors a establiments alimentaris el 2017

L'any passat es van produir 263.734 quilos de carn andorrana

El secretari d'Estat de Salut, Joan León, i el cap d'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Maria Casals, presenten la memòria de Seguretat Alimentària del 2017. / C.G. (ANA)
Ana
14/06/2018
3 min

Andorra la VellaL’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del ministeri de Salut s’encarrega de controlar els establiments del sector, per garantir la qualitat alimentària dels aliments que consumim. Així mateix, vetlla per garantir una bona salut ambiental i promou estils de vida saludables. Tota aquesta tasca, més concretament la del 2017, s’ha presentat en forma de memòria aquest dijous al migdia. El volum més important de feina són els controls físics que es fan als 1.773 establiments alimentaris que hi ha al país. El 50% d'aquests controls són a restaurants, hotels i cafeteries. Però dins dels establiments també hi entren transportistes, indústries d’origen animal i no animal, cuines centrals, comerços de venda a domicili, grans superfícies o comerç al detall, entre d’altres. Salut va fer durant l’any passat 1.362 controls físics, dels quals 9 van acabar en expedient sancionador per incompliment reiterat de la normativa, ha explicat el cap de l’àrea, Josep Maria Casals. Representen un nombre similar als expedients oberts en anys anteriors.

Els motius, en general, són manca d’higiene, un poc adequat manteniment de les instal·lacions, i pràctiques incorrectes de manipulació dels aliments. La majoria són establiments de restauració, perquè a ells es va fer el gruix majoritari dels controls. En qualsevol cas, s’han aplicat sancions de caràcter lleu i no es tractava d’establiments reincidents, ha puntualitzat Casals. Les sancions han estat d’entre 400 i 600 euros aproximadament.

L’àrea de Seguretat Alimentària i entorn també s’encarrega de controlar l'activitat de l’Escorxador Nacional, on l’any passat es van sacrificar 1.666 animals, que van permetre produir 263.734 quilos de carn andorrana. Les mostres recollides en aquesta instal·lació i als animals han estat en tots els casos “satisfactòries”, ha manifestat Casals.

Pel que fa al control d’abastament de sistemes d’aigua potable, s’han registrat sis incidències d’empreses subministradores. Però el cap d’àrea ha assegurat que el diàleg amb totes elles és molt fluid i que, tenint en compte també els resultats de les mostres obtingudes, a dia d’avui es pot dir que “hi ha una gestió acuradíssima per assegurar un subministrament d’elevadíssima qualitat” de l’aigua a Andorra, per part d’aquestes empreses i també per part dels comuns.

Quant al control de les aigües de lleure, el país compta amb 98 piscines actives i 82 vasos d’hidromassatge. Es van fer 117 controls l’any passat i només un va acabar en expedient sancionador.

La legionel·losi i la possible aparició de casos és un tema que preocupa a l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, malgrat que les instal·lacions de més risc, les torres de refrigeració, s’han anat reduint amb els anys, passat de les set del 2012 a les tres actuals, una de les quals no està activa. Aquí sí que es fa “un seguiment molt actiu”, ha exposat Casals, i més tenint en compte que el risc de brots de legionel·losi no està baixant, perquè “l’evidència ens demostra que cada vegada hi ha més brots relacionats amb els equipaments de baix risc”, és a dir, més enllà de les torres de refrigeració. L’any passat es van detectar cinc casos aïllats de legionel·losi.

Finalment, durant el 2017 es van efectuar deu controls per temes d’insalubritat en habitatges, per exemple de veïns que van alertar de la presència de rates o queixes per males olors.

Només s'ha de menjar el que es conegui

A la presentació de la memòria del 2017 hi ha assistit el secretari d’Estat de Salut, Joan León, que ha parlat del recent cas de la possible intoxicació per tora d’una família. León ha manifestat que encara s’està analitzant si realment va ser tora, i ha demanat que el que s’ha de transmetre és un “missatge de prevenció a la ciutadania”, perquè “la gent consumeixi allò que realment coneix”. Casals ha afegit que si una persona creu que s’ha intoxicat, és important que quan s’adreci al metge s’endugui allò que ha menjat i que creu que és l’origen d’aquesta intoxicació.

L’enquesta nutricional, a finals d’any

Finalment, Casals ha informat que ja ha finalitzat el treball de camp de l’enquesta nutricional d’Andorra 2017-2018, la qual donarà informació sobre el que menja la població, de quina manera ho fa, l’estil de vida, la pràctica d’esport o el consum de tabac i d’alcohol, entre d’altres. És la segona enquesta d’aquestes característiques, ja que la primera es va fer el 20014-2005, i servirà per establir comparatives i veure si realment les diferents campanyes de sensibilització estan donant els seus fruits, ha exposat el cap d’àrea. Els resultats d’aquesta enquesta estaran disponibles a finals d’any. Amb el que surti, “es crearà un nou marc estratègic” a seguir per part de l’àrea de Salut Alimentària i Entorn.

stats