Més diners per subvencionar la instal·lació de les plaques fotovoltaiques

El programa Renova s'amplia amb 50.000 euros per respondre a totes les sol·licituds

Plaques fotovoltaiques instal·lades en una teulada. / Arxiu ANA
Ana
24/10/2018
3 min

Andorra la VellaLa partida pressupostària del programa Renova dedicada a contribuir econòmicament en la instal·lació de plaques fotovoltaiques s'augmenta en 50.000 euros d'aquí a finals d'any, ja que la quantitat reservada per al 2018, de 150.000 euros, ja s'ha esgotat. Amb els 150.000 inicials s'han subvencionat vuit projectes. L'objectiu és satisfer totes les sol·licituds rebudes, que ja superen la dotació prevista inicialment. L'ajut consisteix en un finançament directe del 40% del cost de la instal·lació dels panells, fins a un màxim de 20.000 euros, i la possibilitat d'obtenir l'aval del Govern per al cent per cent del cost de la instal·lació, en cas d'haver de demanar un crèdit a una entitat bancària per fer front al 60% restant.

El programa Renova és l'eina principal de foment de l'eficiència energètica i de l'aprofitament de les energies de fonts renovables. Aquest any, el programa ha integrat els ajuts a la implantació d'energies fotovoltaiques, transformant les antigues subvencions a la compra de l'energia en una subvenció directa a la instal·lació. Per implementar aquest tipus d'ajuts, es va tenir en compte l'escenari de reducció de costos de les instal·lacions fotovoltaiques i el nou escenari energètic que preveu la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Amb el nou plantejament s'espera que al llarg de l'any s'arribin a instal·lar un total de panells que generin 1,5 MW d'energia, xifra que representa el 110% més de la capacitat instal·lada fins al 2017. El Govern ha avançat que, tenint en compte els projectes que ja hi ha en cartera a l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic, durant el 2018 es podran instal·lar més plaques fotovoltaiques que totes les que s'han instal·lat del 2013 al 2017.

Quant a la producció elèctrica, aquesta se situa en 0,1% de la demanda elèctrica nacional i 0,6% de la producció nacional. La dependència energètica de l'exterior continua sent molt gran, però subvencionant la col·locació de les plaques solars, el Govern pretén anar augmentant el percentatge d'autonomia energètica i, a més, apostar per les energies netes i renovables. El canvi en la dotació prevista per als panells fotovoltaics permetrà continuar rebent noves sol·licituds fins al tancament de la convocatòria, que serà el 30 de novembre.

D'altra banda, el consell de ministres ha nomenat Carles Miquel director de l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic, segons preveu la legislació. Miquel ja n'era el responsable des del 2015, però la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic obliga a formalitzar el càrrec de director.

Guia de bones pràctiques

En la sessió de consell de ministres d'aquesta setmana, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha informat de l'edició de la 'Guia de bones pràctiques per a esdeveniments'. La publicació recull pautes en l'àmbit de la seguretat industrial i del medi ambient amb l'objectiu de programar els esdeveniments adaptant-los a la normativa vigent i a les recomanacions de la normativa internacional.

La guia és un document dirigit als promotors i organitzadors d'esdeveniments, tant públics com privats, amb la finalitat de fer recomanacions i acomplir tots els requeriments administratius normatius per tal de prevenir riscos i danys i de minimitzar les afectacions al medi ambient. La guia es pot consultar en format electrònic a la pàgina web de medi ambient: www.mediambient.ad/guia-de-bones-practiques-per-a-esdeveniments. Les pautes afecten els esdeveniments a l'exterior o en interiors, temporals o esporàdics, i de caràcter cultural, esportiu, d'oci o similars, que no estiguin sotmesos a obertura de comerç. Les activitats industrials, però, queden fora de l'àmbit d'aplicació de la guia.

stats