Societat 13/09/2024

El perill dels incendis de sisena generació

Els cossos de bombers del Principat i de la Generalitat van signar un conveni en matèria de cooperació

R. S. (ANA)
3 min
Durant el col·loqui.

Andorra la VellaEls incendis de sisena generació són un tipus d'incendis que generen una quantitat d'energia tan gran que fa que siguin difícils de predir i d'apagar pels bombers. Amb l'abandonament de la gestió forestal i el canvi climàtic, cada vegada s'estan veient més focs d'aquestes característiques, especialment a Catalunya. Davant d'això i per celebrar la Diada nacional de Catalunya, la delegació de la Generalitat de Catalunya a Andorra ha volgut organitzar la xerrada 'Incendis de sisena generació, una amenaça compartida' per fer reflexionar sobre la gestió forestal i la gravetat que poden suposar pels bombers i els boscos aquest tipus de focs. La proximitat que té Andorra amb Catalunya i el recent conveni que van signar els dos cossos de bombers en matèria de cooperació, ha fet que la delegació hagi volgut organitzar un col·loqui amb representants dels bombers de les dues regions.

"Són uns incendis que no es poden atacar amb els mitjans actuals", així de contundent ha estat l'enginyer forestal i subdirector general de Boscos de la Generalitat, Enric Vadell. Això és un autèntic problema i tot un repte perquè sobrepassa les forces de seguretat i alhora genera un problema de protecció civil perquè "posa en risc persones i infraestructures, i l'única solució que té és evitar que apareguin", manifesta Vadell.

La quantitat de biomassa en els boscos, el canvi climàtic i l'augment de la mortalitat de les plagues fan que es produeixin aquestes cremes tan contundents, batejades com a tempestes de foc. Per erradicar-ho cal fer-ne prevenció i això passa per la gestió forestal, recuperar la ramaderia extensiva o l'agricultura per "aconseguir paisatges i territoris més resilients als incendis forestals", detalla l'enginyer, que manifesta que no es va tard en matèria de prevenció, però sí que s'ha de "treballar en el territori".

Tot i que en el país no se n'ha detectat cap d'aquestes característiques fins ara, des del cos de Bombers asseguren que no es pot abaixar la guàrdia. "Estem veient any rere any que s'estan batent rècords de temperatures, que estem patint sequeres i la vegetació que tenim en el Pirineu està patint", ha manifestat el sotsoficial del cos de Bombers d'Andorra i responsable de la secció forestal, Pere Pons. Amb la desaparició de la ramaderia i l'agricultura, la vegetació "ha anat creixent, s'ha anat poblant a les zones que es van abandonar fa anys i si això crema, perquè cada dia tenim més dies amb possibilitats que hi hagi incendis, es poden donar incendis amb problemes", afirma Pons.

L'acte s'emmarcava dins la celebració de la Diada nacional de Catalunya. Des de la delegació de la Generalitat a Andorra han volgut organitzar aquest esdeveniment a Sant Julià de Lòria perquè es tracta d'una temàtica que "vincula Catalunya i Andorra i aquesta volem que sigui la línia de les futures diades en el Principat", ha explicat la delegada de la Generalitat a Andorra, Anna Vives. El motiu pel qual s'ha escollit el tema dels incendis ha estat pel recent conveni signat el mes de juny sobre la cooperació de bombers en els dos territoris, per la similitud de massa boscosa dels dos països i per "conscienciar a la població", ha exposat Vives. L'acord de principis d'estiu garanteix una cobertura legal per actuar en ambdós territoris en cas d'emergència.

El col·loqui celebrat aquest dijous, mateix dia que s'han produit diferents incendis a Catalunya i a la Catalunya Nord, ha impedit que el cap del Grup de Reforç i Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, estigués present a la taula rodona, ja que s'ha desplaçat fins a la zona per ajudar el seus companys en les tasques d'extinció. A més de Vadell i Pons, la conferència també ha comptat amb el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Joan Josep Bellostas; i la doctora enginyera forestal i investigadora d’Andorra Recerca Innovació, Marta Domènech.

stats