El pla de xoc a l'administració de justícia tindria un cost aproximat de 700.000 euros

El ministeri fiscal i el Consell Superior de la Justícia aposten per l'ampliació dels supòsits per aplicar ordenances penals

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, durant el seu discurs en el marc de l'acte d'obertura del nou any judicial.
L.G.
05/11/2021
4 min

Andorra la VellaEl pla de xoc a l'administració de justícia tindria un cost aproximat de 700.000 euros. Aquesta és la xifra que ha estimat aquest divendres durant l'acte d'obertura del nou any judicial el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, qui ha exposat que la inversió més forta aniria destinada "al personal" i ha avançat que la quantitat no s'hauria de fer efectiva en un any, un cop el Consell General aprovés el pla de xoc, ja que "no serem capaços de cobrir-ho tot en un exercici i la xifra s'hauria de repartir en dos o tres pressupostos".

Tal com a explicat el president de la cúpula judicial, la voluntat del pla de xoc, el qual s'està treballant conjuntament amb el ministeri de Justícia, és incrementar les places de manera temporal per poder treure "tota la feina que tenim endarrerida" i un cop la situació es normalitzi "s'eliminarien". "Es tracta de poder tenir personal suficient per resoldre els assumptes nous que entren i els que tenim en estoc, que ens permeti poder treballar amb el que tenim cada dia i resoldre el que havia quedat en cartera", ha dit. En aquest sentit, Casadevall ha indicat que per resoldre aquesta situació, bona part dels nous efectius que aportarà el pla de xoc anirà destinada a les dues seccions d'instrucció especialitzada, les quals tenen 347 causes en curs. "A la justícia existeix una evident inacció atès que és impossible atendre el volum de treball que aquestes dues oficines tenen atribuïdes", ha ressaltat durant el seu discurs.

El fiscal general, Alfons Alberca, també ha reiterat la situació que viu el ministeri públic amb la manca de personal, ressaltant que al llarg del darrer exercici dues fiscals han deixat el càrrec per "evolucionar professionalment" i que actualment només n'hi ha quatre, dels nou "que es recomanen des del 2018". "Necessitem una dotació pressupostària per incrementar els recursos humans, qualsevol altra solució seria errònia", ha manifestat. Tanmateix, ha assenyalat que "és cert que no podem sobrecarregar l'administració de justícia amb personal".

Per la seva banda, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha informat que s'està estudiant l'informe presentat pel Consell Superior de la Justícia per "veure quina és la situació actual i si efectivament calen més recursos o no". Així doncs, ha reiterat que l'executiu està estudiant si les dades atorgades "són objectives" en relació amb "les càrregues de les persones que hi treballen".

Menys judicis i més ordenances penals

Alberca també ha posat de manifest les nombroses condemnes per judicis de dilació indeguda, divuit, unes sancions que segons ha manifestat el fiscal general podrien "evitar-se" amb la introducció immediata de figures i fórmules per evitar "resoldre causes amb una durada no raonable" i que les persones jutjades puguin sol·licitar compensacions econòmiques. "La solució a un problema estructural no pot ser una indemnització monetària, sinó l'adopció de mesures legislatives que permetin, juntament amb la dotació pressupostària adequada, una resposta a les qüestions plantejades pels administrats en temps adequat", ha asseverat.

D'aquesta manera, tant el ministeri fiscal com el Consell Superior de la Justícia aposten per altres eines de tipus processal com l'ampliació dels supòsits per aplicar ordenances penals i així disminuir els judicis. El fiscal general ha posat en relleu que durant el darrer any s'han dut a terme 1.012 judicis ràpids, dels quals més d'un 90% han assolit una resolució. "El sistema funciona, si l'amplies a altres supòsits que t'estan bloquejant l'administració de justícia, que serien nombrosos, podríem tenir una resolució més àgil", ha dit.

En aquest sentit, ha recordat que organismes internacionals com el Greco o el Moneyval, han alertat al Principat que "cinc anys per una resolució d'un delicte de blanqueig era molt" i "ara com ara estem jutjant causes amb pessetes i francs que daten de fa 25 anys". "A mi no em sembla que sigui un temps de resposta adequat, si podem tenir solucions a través d'una fórmula d'entesa amb la possibilitat que l'advocat presenti un escrit de conformitat o la celebració d'una ordenança penal. És un model d'equilibris on no veig dificultat", ha asseverat. Per aquest motiu, Alberca demana que es tingui en compte aquesta qüestió en la reforma del Codi de Procediment Penal que preveu dur a terme el ministeri de Justícia i Interior.

Assistent judicial o secretari adjunt

Durant la celebració de l'acte d'obertura de l'any judicial, Casadevall ha posat sobre la taula la sol·licitud de la fiscalia i del CSJ de disposar d'assistents judicials i jurídics, dues figures que, a parer seu, contribuirien a agilitzar les funcions de l'administració de justícia sense irrompre en un abús de competències i que, a més "serien temporals". "Ajudarien a elaborar informes i donarien un cop de mà, són figures que existeixen a França, al Consell d'Europa i a Estrasburg, per això creiem que s'hauria d'estudiar la seva implantació", ha comentat.

Per la seva banda, el titular de la cartera de Justícia i Interior ha manifestat que, per ell, la figura idònia per desbloquejar el col·lapse judicial seria "el secretari adjunt", el qual tindria un pes important i que "crec que ja es troba regulada per la llei qualificada de la justícia i només faria falta una petita modificació".

Més personal a la policia judicial

Una altra de les qüestions que s'han tractat aquest divendres durant l'acte ha estat el gruix de treball que tenen els efectius de la policia judicial, l'encarregada d'ajudar a batlles i magistrats a preparar la part tècnica de les causes. Des del CSJ, tal com ha afirmat Casadevall, han demanat un increment de la plantilla per agilitzar la feina, ja que "nosaltres no podem anar més de pressa que ells" perquè "la nostra feina ve després de la seva".

Rossell ha assenyalat que aquesta és una qüestió que s'ha de tractar de manera conjunta i analitzar dintre de la reforma del Codi de Procediment Penal, però ha ressaltat que "potser també faltaria una altra batllia especialitzada per cobrir de manera eventual aquestes qüestions".

stats