El 40% de la població conviu amb algun animal
Més de la meitat de la ciutadania reconeix que no fa esport
Sant Julià de LòriaUn 40,5% de la població d'Andorra té a la seva llar algun animal de companyia, el 65% dels quals un gos, el 37,1% un gat, el 6,7% un petit mamífer com pot ser un conill o un hàmster, i el 4% un ocell. Ja més lluny, un 3% té un rèptil, i un 2,1% un peix, a més d'una persona que informa que té un altre tipus d'animal.
Són dades extretes del segon Observatori elaborat pel Centre de Recerca Sociològica d'Andorra (CRES), de l'Institut d'Estudis Andorrans. Traslladant-les al total de llars enquestades, estaríem parlant que el 26,2% del total tenen gos i el 15% tenen gat.
És la primera vegada que es recopilen aquestes dades i permeten també establir comparatives amb els països de l'entorn. Segons ha informat el director del CRES, Joan Micó, a Espanya estaríem parlant de percentatges de llars on hi ha animals força similars: el 24% té gos i l'11% gat. En canvi, a França i a Europa en general la tendència és que hi hagi més gats que gossos en el total de llars: un 21% amb gos i un 24% amb gat de mitjana al vell continent.
Així mateix, una xifra molt similar a la de persones que asseguren tenir animals, concretament un 40,6%, diu que els animals de companyia de persones del seu entorn, com poden ser els veïns, els causen molèsties, en la gran majoria perquè els seus propietaris no netegen els excrements, i ja força per sota, pels comportaments incívics dels propietaris i el soroll que aquests animals generen.
El 3,2% de la població és dependent
També dins de l'Observatori, el CRES ha fet un petit estudi (que tindrà properament una versió més ampliada), sobre la situació de dependència a Andorra. Creuant dades sobre les persones en situació de dependència a les llars (un 7% del total) amb la mitjana de persones global que viuen a les llars d'Andorra, surt que, "de tota la població, un 3,2% és dependent", ha informat Micó. Ara bé, aquí no es tenen en compte les persones que viuen a residències, ja que no participen en l'enquesta. Per tant, es tracta de les persones dependents que encara viuen a casa, sigui la seva o de familiars.
Dins d'aquest apartat també destaquen dades com que el 46% de les persones que s'han de fer càrrec d'algú, treballen, mentre que el 18% són jubilats que han de cuidar, per exemple, la seva parella. En global, el 64% de les persones que cuiden són dones.
Així mateix, Micó també ha volgut ressaltar que d'entre les persones que han afirmat que conviuen amb algú dependent o que són elles dependents, el 65% no sap què és la Conava (Comissió Nacional de Valoració de la Discapacitat) o la Covass (Comissió de valoració sociosanitària), un fet on s'hauria d'incidir perquè és la manera de rebre ajudes socials.
Més de la meitat de la població no fa esport
L'activitat esportiva també ha estat inclosa dins l'Observatori, on queda demostrat que encara hi ha més de la meitat de la població (52,1%) que assegura que no en fa. Almenys es pot parlar d'una reducció d'1,7 punts respecte al 2005, quan es va fer una enquesta similar.
Ara bé, qui fa esport a Andorra, el fa amb força freqüència, ja que una quarta part assegura que en practica gairebé cada dia, mentre que un 34% en fa entre 3 i 4 cops la setmana. Els homes, la gent jove, la gent amb estudis i amb millors posicions laborals són qui més afirmen que en fan, ha detallat Micó.
Pel que fa a la tipologia d'esports practicats, les respostes són molt més variades que al 2005 i entren en joc alguns de nous com el 'crossfit' o la zumba, mentre que d'altres creixen de manera important com l''spinning', el ioga, el pilates i l'esquí de muntanya. Les activitats pures de gimnàs són les que més es fan i, de fet, creixen fins a 9 punts.