El 12,8% de la població, en risc de pobresa el 2018

Altra dada indica que el 3,5% es trobava en una situació de privació material severa

Entre els paràmetres que es tenen en compte hi ha no poder mantenir la llar a una temperatura adequada. / ARXIU ANA
Agència ANA
31/10/2019
4 min

Andirra la VellaEl 12,8% de la població andorrana es trobava en risc de pobresa el 2018. Així es desprèn de les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística del Govern en un estudi sobre les condicions de vida. Aquestes xifres també reflecteixen que un 4,4% estarien en risc de pobresa severa.

D’aquesta manera, tal com indica Estadística, el llindar de risc de pobresa és d’11.994 euros per a les llars formades per un adult i de 25.187 per a les llars de dos adults i dos nens menors de 14 anys. Quant a la pobresa severa el llindar del 40% de la mediana se situa en 7.996 euros per a les llars d’una sola persona i en 16.791 per a les que estan integrades per dos adults i dos menors de 14 anys.

Per franges d’edat, el 19,9% de les persones de 65 anys o més es troben en risc de pobresa (ingressos per unitat de consum inferiors al 60% de la mediana), mentre que la mateixa taxa per a les persones menors de 16 anys és de 13,3% i per a les persones entre 16 i 64 anys és de 12,1%.

Descomptar les prestacions socials (incloent-hi i excloent-ne pensions) permet avaluar la incidència que tenen a l’hora de reduir les taxes de risc de pobresa. La taxa de risc de pobresa abans de prestacions socials i pensions (incloent les pensions en les prestacions socials) és del 59,8% per a les persones de 65 anys o més, mentre que per al total de població la taxa se situa en el 24%. Si només descomptem les prestacions socials (però no les pensions), la taxa de risc de pobresa es redueix fins al 24% per a la franja d’edat de 65 anys o més i fins al 18,3% per al total de població.

Si se segmenten els majors de 16 anys per l’activitat principal que tenien l’any anterior a l’enquesta, el 8,7% dels que estaven ocupats (amb feina) estan en risc de pobresa, mentre que els que no tenien feina (incloent-hi jubilats) ho estaven el 24,7%. A més, el 21,2% de la població l’activitat principal de la qual l’any 2017 era jubilat o prejubilat es troba en risc de pobresa.

D'altra banda, l’any 2018 el 3,5% de la població andorrana es trobava en una situació de privació material severa, la qual cosa significa, entre d’altres aspectes, que no podien permetre’s anar de vacances; una alimentació que contingui carn, pollastre o peix almenys cada dos dies; mantenir l’habitatge a una temperatura adequada; no tenir la capacitat per afrontar unes despes imprevistes de 950 euros; haver tingut algun retard en el pagament de despeses relacionades amb la llar; no poder tenir un vehicle, un telèfon, un televisor en color o una rentadora. Segons el tipus de llar, les persones més afectades per la privació material severa són les que viuen en llars formades per un adult amb nens dependents (15,8%), seguides per les persones que viuen en llars unipersonals (3,3%).

Així, quant a les privacions relacionades amb la qualitat de vida, cal destacar que el 17,2% de la població no pot permetre’s una setmana de vacances a l’any; el 2,9% no pot permetre’s una alimentació que contingui carn, peix o pollastre cada dos dies i el 5,3% de la població no pot mantenir l’habitatge a una temperatura adequada. Les persones més afectades per aquestes privacions són les que viuen en llars formades per un adult amb nens dependents.

Quant a les privacions monetàries (no poder respondre a unes despeses imprevistes de 950 euros l’any 2018 i haver tingut retards en el pagament de rebuts relacionats amb l’habitatge principal) cal destacar que pel que fa a la primera, el 40,7% de la població declara no poder respondre a aquests imprevistos. D’altra banda, el 12,9% de la població manifesta que ha tingut retards en el pagament de rebuts. Les persones que viuen en llars formades per un adult amb nens dependents són les més afectades per aquestes privacions.

Un 4,1% no pot disposar d'ordinador i un 4,8% de cotxe. Béns com el televisor en color o la rentadora mostren uns percentatges de privació molt baixos (0,3% i 0,2%, respectivament) i, pel que fa al telèfon, cap enquestat ha indicat que no en pot disposar.

Altres dades indiquen que el 43,3% de la població diu que les despeses de la llar suposen una càrrega pesada respecte als ingressos, mentre que un 53,8% indiquen que suposen una càrrega raonable. El 59,7% de les persones que viuen en llars formades per un adult amb nens dependents assenyalen que aquestes despeses suposen una càrrega pesada.

Pel que fa a la capacitat per arribar a final de mes, el 51,3% de la població indica que hi arriba amb dificultats, mentre que el 48,7% hi arriba amb facilitat. Les persones que hi arriben amb més dificultats són les que viuen en llars formades per un adult amb nens dependents (89,5%).

Altra dada que es facilita és l'indicador AROPE de risc de pobresa o exclusió social, que té en compte el risc de pobresa, la privació material severa o la baixa intensitat laboral. Tenint en compte aquests paràmetres tenim que un 15,7% de la població es troba en risc de pobresa o exclusió social, és a dir, que presenta almenys una de les tres situacions esmentades.

L’enquesta també demana per aspectes com la salut, a la qual cosa un 54% de la població entre els 18 i els 64 anys diu que té un bon estat de salut. També es posa en relleu que el grau mitjà de satisfacció general amb la vida és de 7,6 punts. Per edats, les persones més joves són les més satisfetes amb la vida, i la satisfacció mitjana va disminuint a mesura que augmenta l’edat. A més, la valoració mitjana de satisfacció amb la situació econòmica de la llar és de 6 punts sobre 10. I és més alta per als homes que per a les dones, amb 6,4 i 5,7 punts, respectivament. La satisfacció mitjana amb la feina actual (per a les persones que treballen) és de 7,6 punts. I a l'últim, cal assenyalar que la població andorrana presenta una satisfacció mitjana del temps disponible per fer el que li agrada, de 6,2 punts sobre 10.

stats