Polònia reafirma el suport a Andorra en la negociació amb la UE
L'ambaixadora de Polònia a Andorra, Monika Krzepkowska, ha reiterat "el suport a la signatura de l'acord d'associació"
Andorra la VellaPolònia i Andorra han evidenciat aquest dilluns, amb la visita de l'encarregada de negocis de l'ambaixada de Polònia a Espanya i Andorra, Monika Krzepkowska, les "excel·lents relacions" entre els dos estats que es veuen plasmades no només en el suport per part de Polònia perquè durant la seva presidència del Consell d'Europa l'acord d'associació sigui aprovat sinó també en la confirmació que el Principat ha deixat de figurar en la llista polonesa de jurisdiccions no cooperants en matèria fiscal, la qual cosa obre la porta a enfortir les relacions econòmiques i a plantejar que en un futur es pugui tancar un acord per evitar la doble imposició.
Així, després de la trobada entre l'encarregada de negocis polonesa i representants del ministeri d'Afers Exteriors i de la secretaria d'Estat per a les relacions amb la Unió Europea, la titular d'Exterior, Imma Tor, ha remarcat les "excel·lents relacions" entre els dos països que es veuen reflectides per exemple en l'acord en l'àmbit turístic que ha suposat un "augment espectacular de turistes polonesos que visiten Andorra", segons Tor, que ha detallat que el 2024 hi va haver 46.000 visitants d'aquesta nacionalitat al país. Krzepkowska ha relacionat aquest increment, també, amb el fet que cada vegada són més els polonesos que viuen a Espanya i que, per tant, tenen més facilitats que no pas els seus compatriotes que viuen a Polònia per fer aquest desplaçament.
La visita de Krzepkowska ha servit per confirmar el que des de Polònia ja s'havia avançat a les autoritats andorranes i és l'eliminació de la llista de països no cooperants fiscalment, un "procés que ha estat llarg i molt tècnic", segons ha detallat la responsable polonesa de negocis, ja que calia que Andorra complís totes les normes OCDE i que Polònia fes una revisió que no només incumbia el Principat sinó també altres països que integraven la llista, pel fet que es fan revisions en grup. De totes maneres, ha puntualitzat que "mai van dubtar" que Andorra aconseguiria complir aquests requisits, després que aquest treball va començar el 2013. Tor ha destacat que aquest "èxit tant tècnic com diplomàtic" és "una de les grans notícies" de la jornada i ha recordat que el Principat té la intenció de "reforçar les relacions" amb Polònia tal com demostra que s'hagi nomenat Elisenda Vives ambaixadora no resident, amb la qual cosa es vol completar la representació diplomàtica a tots els estats que integren la UE. En el mateix sentit, Krzepkowska s'ha mostrat convençuda que amb el nomenament les relacions seran "encara més estretes" i també que el consolat honorari al Principat "reforça el desenvolupament de les relacions".
Segons Tor, "l'etapa lògica" un cop Andorra no forma part de la llista de no cooperants és fer la demanda per poder signar un acord de no doble imposició per "poder enfortir les relacions econòmiques entre els nostres països" i anar ampliant, d'aquesta manera, la xarxa de països amb els quals es té un CDI, que actualment és de vint.
Tal com s'ha esmentat, Polònia ha reiterat "el suport a la signatura de l'acord d'associació", ja que en l'actual "situació geopolítica és important que la UE tingui socis afins que la recolzin en l'escena internacional" i han remarcat que estan oberts a la "cooperació i l'assistència en cas necessari". La titular d'Exterior ha remarcat, en aquest sentit, que en les trobades bilaterals mantingudes ja es va palesar a les autoritats andorranes que l'acord d'associació "era en un bon lloc en l'agenda de la presidència polonesa" del Consell de la UE i s'ha mostrat satisfeta pel fet que Krzepkowska hagi incidit en els "esforços per progressar amb aquesta aprovació per part del Consell de la Unió Europea de l'acord d'associació". L'encarregada de negoci a l'ambaixada de Madrid ha emfasitzat "el treball enorme" que està duent a terme el Govern d'Andorra per a l'acord d'associació i ha recordat que Polònia, abans d'integrar la UE, va tenir un acord d'associació, que tot i la "situació i condicions diferents" ha evidenciat que "ser part del mercat és crear noves oportunitats". I ha reividicat, per tant, que és un "exemple d'èxit" per a Andorra.