La primera Jornada Autea aplega unes 200 persones
Professionals mèdics i familiars de persones amb TEA debaten sobre com actuar en els diferents casos
Andorra la VellaÈxit de participació en la primera Jornada Autea sobre els trastorns de l'espectre autista, que se celebra aquest divendres a l'Arthotel i que ha aplegat unes 200 persones del Principat i de Catalunya. La secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, s'ha mostrat molt contenta i agraïda per "la gran rebuda que ha tingut aquesta jornada" i ha remarcat la importància que "Andorra es faci ressò d'actes com el d'avui". Fenoll ha assegurat en declaracions en aquest diari que calia una iniciativa com aquesta per visibilitzar el TEA, ja que tot i que es realitzen accions en diversos àmbits i entre col·lectius de persones amb discapacitat, "cal posar-ho al damunt de la taula perquè sigui un tema de debat i d'interès general, perquè són persones que formen part de la societat", tot i tenir unes característiques diferents, la qual cosa s'ha de saber copsar i donar-hi resposta.
La secretària d'Estat, que ha participat a la jornada, ha recordat que cal donar resposta a l'autisme més enllà de l'etapa escolar i, malgrat que "Andorra és un país amb una inclusió d'un 99%, molt altament inclusiu", ha dit Ester Fenoll, cal treballar per ajudar els joves amb TEA. Per això aquest divendres s'ha aprofitat l'ocasió per presentar el programa pilot "Joves amb inclusió", que ajudarà a mitja dotzena de persones de 16 a 26 anys i que tenen una alta necessitat de suport. Fenoll ha dit que esperen poder-lo posar en marxa en el termini aproximat d'un mes i ha comentat que la iniciativa ha generat molt d'interès a nivell internacional.
Tres quartes parts dels assistents a la primera Jornada Autea han estat professionals que treballen amb persones amb TEA. La resta eren familiars de persones amb aquest trastorn. Maria Diez, coordinadora de la unitat 'Unim TEA' de l'hospital Sant Joan de Déu, ha dit que diades com aquesta són "molt emocionants", especialment per a les famílies que lluiten pels seus fills i, sobretot, per aconseguir la conscienciació social. Diez ha remarcat la importància d'una detecció precoç i ben fonamentada, per tal de poder intervenir el més ràpidament possible des de tots els punts de vista: el familiar, l'educatiu i el clínic. La doctora ha reconegut que no és fàcil detectar el TEA i ha explicat que, tot i que hi ha signes d'alarma molt clars, com l'absència de contacte ocular, els moviments repetitius, la desregulació emocional o que l'infant jugui d'una manera molt estereotipada, hi ha altres signes que són més ambigus, com ara el grau d'interès social. Per això, Maria Diez ha apuntat que hi pot haver nens i nenes que tinguin un desenvolupament normal fins als 24 mesos i que, a partir d'aquest moment, al socialitzar-se més, ja que molts és quan comencen a anar a l'escola, es detectin.
La també psicòloga de l'hospital Sant Joan de Déu i de la unitat 'Unim TEA', Noemí Balmaña, ha posat de manifest que tant la formació com els espais de trobada per compartir experiències entre professionals i famílies són importants. Balmaña ha comentat que les noves tecnologies "tenen un impacte" i que la qüestió fonamental és saber controlar l'ús i l'abús que se'n fa.
Des d'un altre punt de vista, el professor del departament de genètica de la Universitat de Barcelona, Bru Cormand, ha fet una valoració molt positiva de la jornada i ha destacat la importància de tenir una visió multidisciplinar de l'autisme i de les malalties en general. Cormand ha explicat que l'autisme té una base genètica al voltant del 70% i que un estudi "permetrà contribuir al diagnòstic d'una manera molt important", ja que encara no es coneixen els gens i els factors de risc concrets. De fet, el professor ha dit que aquest és un dels camps en expansió, gràcies als avenços tecnològics, i que fins ara "ha estat possible seqüenciar genomes complets, a preus molt assequibles i amb molt poc temps", estudis a gran escala que comencen a donar una mica de llum.