Societat05/07/2018

El programa per al treball amb joves amb autisme continua endavant

La Fundació Privada Tutelar i Autea han signat un conveni per a la certificació del projecte i l'habilitació de dues sales a un espai que es posarà en marxa a l'agost amb quatre usuaris

M. F.
i M. F.

Andorra la VellaEl programa Joves en inclusió, que posarà en marxa la Fundació Privada Tutelar amb quatre persones d'entre els 16 i els 25 anys amb trastorn de l'espectre autista amb altes i moderades necessitats de suport, continua fent passos per a la seva implementació el mes d'agost. D'aquesta manera, el president del patronat de la fundació, Joan Carles Rodríguez, i la presidenta de l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea), Inés Martí, han signat un conveni a través del qual l'associació finança dues sales de l'espai en què es treballarà amb aquests joves i, a més, s'encarregarà de fer la certificació del programa. L'entitat podrà fer a canvi un seguiment del projecte i també es permetrà que d'altres persones amb autisme puguin fer servir aquestes sales.

Així, es farà un espai de psicomotricitat i un altre d'estimulació sensorial, per als quals Autea destina 7.000 euros. A banda, es garantirà que aquest programa compti amb una certificació d'un organisme especialitzat en autisme, la qual cosa garantirà la seva exigència i qualitat. Aquesta certificació s'emmarca en les recomanacions de Nacions Unides i tal com ha comentat Martí, podria ser pionera al país, tot i que no ha pogut concretar si els projectes de l'escola Meritxell compten amb indicadors d'aquestes característiques, quan ha estat preguntada per aquesta qüestió.

Cargando
No hay anuncios

El projecte començarà a funcionar a l'agost, a Escaldes-Engordany, tal com ja s'havia anunciat, i ho farà amb quatre joves amb els quals es vol treballar les seves habilitats per a una major autonomia i integració en la societat, tal com han explicat la coordinadora del projecte, Eva Flotats i la tècnica, Judith Sans. Aquestes quatre persones han estat escollides després d'unes avaluacions prèvies i des d'Autea s'ha lamentat el fet que hi havia d'altres "que no tenien les capacitades mínimes" per integrar-se en aquest projecte, ja que "no s'ha fet la feina prèvia", un aspecte que "preocupa" l'entitat, tal com ha manifestat Martí. L'any de prova pilot Joves en inclusió funcionarà amb aquestes persones escollides però en un futur aquestes places es poden incrementar.

Rodríguez ha recordat que es tracta d'un projecte pioner, que no existia al país, i que ara posa en marxa la Fundació Privada Tutelar, però que quan acabi la prova pilot se cedirà al Govern perquè decideixi qui ha de dur a terme aquest projecte. La metodologia que es farà servir, tal com han destacat les seves responsables, se centrarà molt en les necessitats individuals de cadascun dels joves i estarà basada en evidències científiques. L'atenció es farà de dilluns a divendres en horari diürn i es treballarà tant al centre com en la inclusió en la comunitat.

Cargando
No hay anuncios

Durant la roda de premsa per presentar aquest conveni s'ha posat en relleu que s'ha volgut donar resposta a aquesta franja d'edat, ja que és quan acaba l'educació obligatòria i és necessari que aquestes persones continuïn rebent suport per a l'adquisició d'habilitats i, si fos possible, fins i tot perquè puguin acabar desenvolupant alguna feina, una qüestió que no és fàcil però que no es descarta que es pugui dur a terme amb acords amb empreses, tot i que insisteixen en el fet que el més important és que es "puguin inserir en la societat" i que aconsegueixin fer activitats com per exemple anar al cinema, comprar el pa o pujar a un taxi, sense dificultats. Quant a la franja d'edat escollida, han manifestat que s'ha volgut fer una analogia amb els joves que acaben l'escolarització obligatòria i els estudis posteriors, però també s'ha admès que cal treballar amb persones amb autisme més enllà dels 25 anys.