Societat03/04/2018

Projecte per instal·lar al país un estudi professional amb persones amb autisme i síndrome de Down

La Casa de Carlota, reconeguda empresa barcelonina, s'interessa per obrir una filial al Principat i busca futurs dissenyadors

C.g.
i C.g.

Andorra la VellaL'obertura d'un estudi de disseny gràfic i creatiu a Andorra, integrat en bona part per persones amb autisme i amb síndrome de Down, és una mica més a prop de ser una realitat. Tot a partir del projecte La Casa de Carlota, un estudi totalment professionalitzat eradicat a Barcelona i que competeix colze a colze amb la resta d'empreses del sector. És el primer estudi de disseny del món en què treballen conjuntament creatius professionals, il·lustradors, estudiants i dissenyadors amb autisme i síndrome de Down. La Casa de Carlota es va posar en contacte amb la Fundació Julià Reig per estudiar la possibilitat d'obrir una filial al Principat. A la seva vegada, la fundació es va posar en contacte amb l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea) i amb l'Associació per la Síndrome de Down d'Andorra (ASDA). I tots plegats es van posar a treballar amb aquest objectiu.

D'aquesta manera, el proper 12 d'abril s'han organitzat dues activitats per posar la primera pedra de la creació d'un estudi al país amb persones amb autisme i síndrome de Down. Per una banda, tindrà lloc un taller de pintura adreçat a aquestes persones, que duran a terme professionals de La Casa de Carlota per identificar possibles dissenyadors i creatius, per trobar talent. El taller no té cap mena de condicionant i no cal saber pintar. Es farà a la seu social d'Andbank, que col·labora amb aquesta iniciativa.

Cargando
No hay anuncios

El mateix 12 d'abril, a la tarda, l'impulsor de La casa de Carlota, Josep Maria Batalla, farà una presentació del projecte, que funciona amb èxit a Barcelona (i que compta amb una filial a Medellín, Colòmbia). La conferència està adreçada sobretot a empreses del país, dissenyadors i creatius perquè coneguin de més a prop l'estudi i puguin col·laborar-hi en el futur.

A partir d'aquí, si es troben futurs creatius i si realment es capta interès empresarial, es començarà a treballar amb la possibilitat que Andorra compti amb una delegació de La casa de Carlota. S'estudien diferents fórmules, ha plantejat Inés Martí, vocal d'Autea. Per exemple, fer-ho a través d'un estudi de disseny ja existent al país que cedeixi els seus professionals (ja s'han establert primers contactes i seria factible, ha assegurat). Una altra opció és que es treballés per encàrrec d'empreses, els dissenyadors amb autisme i síndrome de Down d'Andorra fessin una primera proposta i després acabés de ser elaborada a l'estudi barceloní.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, tan Martí com la vocal de l'ASDA, Clàudia Rodríguez, han ressaltat la qualitat creativa d'aquestes persones amb discapacitat, per la seva "espontaneïtat", "originalitat" i "creativitat", i també perquè treballen "sense filtres culturals". "Són ments lliures que fugen del pensament lògic de la resta", han afegit. Gràcies a ells han aconseguit que La casa de Carlota, creat el 2013, s'hagi convertit en un estudi "de nivell", professional i rendible, com ho avalen diversos premis internacionals.