Societat19/01/2018

El projecte de llei de la Cort d'arbitratge, a punt per ser debatut

El Col·legi d'advocats i la Cambra de Comerç impulsen el tribunal per resoldre conflictes mitjançant un àrbitre i sense recórrer a la justícia ordinària

E. J. M.
i E. J. M.

Andorra la VellaEl Col·legi d'advocats i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) impulsen la creació de la Cort d'arbitratge del Principat d'Andorra (CAPA), un mitjà alternatiu de resolució de conflictes amb una vocació tan nacional com internacional. En les conclusions de les enquestes de cojuntura de la CCIS del període gener-juny 2017, s'explica que "el món empresarial reclama un mecanisme de resolució de conflictes, ja que la dinàmica empresarial no es pot permetre suportar la durada de molts litigis davant els òrgans judicials". El Govern té llest el projecte de llei de la CAPA, que entrarà a tràmit parlamentari durant el pròxim període de sessions del Consell General; per tant, la llei es pot aprovar abans que acabi la legislatura, segons ha informat el coordinador de la comissió d'arbitratge del Col·legi d'Advocats, Joan Monegal. El Col·legi i la CCIS han organitzat aquest divendres un esmorzar informatiu per exposar què és l'arbitratge i els seus avantatges.

Andorra té llei d'arbitratge des del 2014, i fa un parell d'anys va firmar el conveni de Nova York de 1958, sobre el reconeixement i execució de sentències arbitrals estrangeres, però encara no té tribunal. L'arbitratge consisteix en un sistema de resolució de controvèrsies mitjançant una tercera persona, un àrbitre imparcial que emet un aute, amb efectes jurídics; és a dir, d'obligat compliment, segons ha puntualitzat el doctor en Dret i secretari general del comitè espanyol de la Cambra de Comerç Internacional (CCI), Jordi Sellarés.

Cargando
No hay anuncios

L'arbitratge és una opció diferent a la via ordinària de la justícia, i s'hi pot optar, sobretot, per temes civils i mercantils. Amb tot, depèn de la legislació de cada país, que pot permetre, fins i tot, mitjançant arbitratge, resoldre conflictes laborals o familiars. La legislació andorrana no estableix cap límit al respecte. Els desacords poden ser entre particulars, però també entre un privat i l'administració i interestatals.

Regular per llei la Cort d'arbitratge garanteix "la màxima independència" del tribunal i la dota de personalitat jurídica. Qui pot ser àrbitre es definirà per llei, però el que està clar és que se'n garantirà la "imparcialitat". La CAPA serà una eina molt útil per a la CCIS per solucionar controvèrsies entre empreses, ja que l'arbitratge és un procés més ràpid que la via judicial. Això sí, i a no ser que quedi establert en una clàusula, el laude emès per l'àrbitre va a missa i ja no es pot recórrer a la justícia.

Cargando
No hay anuncios

Per posar en marxa la Cort d'arbitratge no farà falta un edifici, només un espai per gestionar els casos. Ara bé, el procés, és a dir, l'acte d'arbitratge, pot tenir lloc en qualsevol lloc. De fet, la CCI té la seu a París, però ha arbitrat casos en més de 60 països. Segons Sellarés, Andorra pot optar a ser un país marc per acollir tribunals d'arbitratge, ja que és un lloc neutral, compta amb la infraestructura i es dotarà en breu de garanties jurídiques.