Quatre territoris, un memoràndum "històric"

El Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya, el Consell General d'Aran i l'Oficina nacional francesa signen un acord en matèria de fauna salvatge i espècies cinegètiques

El director del Cos de Banders d'Andorra, Miquel Rossell; el síndic del Consell General d'Aran, Carlos Barrera; la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, i el director general dels Agents Rurals de la Generalitat de Cataunya, Marc Costa, durant la roda de premsa posterior a la signatura del memoràndum d'entesa. / C. G. (ANA)
C. G.
30/04/2019
2 min

Andorra la VellaEl Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya, el Consell General d'Aran i l'Oficina nacional de caça i fauna salvatge de França han signat aquest dimarts un memoràndum d'entesa en matèria de fauna salvatge i espècies cinegètiques de l'espai transfronterer. Un acord "històric", segons ha definit el director general dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, Marc Costa, perquè és "la primera vegada que es formalitza un acord" entre quatre administracions per millorar el control de la caça i la gestió de la fauna salvatge.

Els banders, i els agents rurals catalans i francesos del territori pirinenc, ja treballaven fins ara de manera coordinada, feien reunions i s'intercanviaven informació, però el memoràndum "dona solidesa", ha refermat Costa, i posa "negre sobre blanc al que ja hi havia fins ara", ha afegit el director del Cos de Banders, Miquel Rossell. De fet, ja hi havia un acord entre Catalunya i França en aquest sentit, i el que fa aquest nou memoràndum és adaptar-lo incloent els territoris d'Aran i d'Andorra. "Feia quatre anys que hi anàvem darrere", ha explicat el síndic del Consell General d'Aran, Carlos Barrera.

L'actualització de l'acord millorarà l'eficàcia de les col·laboracions, dels protocols de treball conjunts i de les actuacions, i facilitarà la vigilància i el control en zones frontereres, ha exposat Rossell, que ha volgut deixar clar, però, que les respectives vigilàncies són potestat dels qui custodien el territori. En d'altres paraules, els banders no poden actuar a Catalunya i a l'inrevés, ha recordat.

També servirà per tenir criteris homogenis, posar en comú les experiències de cadascú i sobretot "aprendre a conviure amb ordre" amb les espècies cinegètiques, tenint en compte que entre els caçadors cada vegada "hi ha més consciència del bé preuat que tenim", ha remarcat Barrera.

En aquest sentit, el director dels banders ha assegurat que el memoràndum no es fa per fer "una cacera de caçadors furtius", i més tenint en compte que aquests caçadors cada vegada tenen més facilitats i que de casos fora de la legislació n'hi ha, però són "aïllats".

En relació a les espècies protegides, el treball a partir d'ara se centrarà en fer censos compartits.

A l'acte de signatura del memoràndum no hi ha assistit, per temes d'agenda, cap representant de l'Oficina nacional de caça i fauna salvatge de França, però els propers dies "ens desplaçarem a París" per formalitzar de manera definitiva l'acord entre les quatre parts, ha comunicat Rossell. Sí que hi ha assistit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, que ha volgut destacar la "bona entesa des del punt de vista tècnic" entre els governs existent ja des de fa anys, i que es posa de manifest "amb els bons resultats que s'estan assolint" en l'àmbit de la fauna salvatge i les espècies cinegètiques.

stats