Queixes per facturacions elevades de dades de telefonia mòbil a Andorra

Un veí de Lleida ha denunciat que li van computar quasi 3.000 euros després de passar nou hores al Principat

Els turistes europeus han utilitzat el mòbil més que mai aquest estiu, després de la desaparició del 'roaming'.
Ara Andorra
21/12/2018
2 min

La Seu d'UrgellL'augment de casos de facturacions elevades pel fet de tenir activades les dades mòbils quan es visita Andorra estan generant alarma entre els consumidors i centenars de consultes a les companyies espanyoles. En molts casos la queixa es deu al fet que se'ls ha cobrat pel sol fet de tenir operativa la itinerància, malgrat que se'n hagi fet un ús limitat.

Fonts del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, consultades per Ràdio Seu, han explicat que de moment ja han tramitat formalment una queixa de consum per aquest motiu. Tot i això, segons les mateixes fonts, els darrers dies han rebut una vintena més de consultes i, segons els han reconegut des de les companyies telefòniques, les consultes adreçades directament als operadors ja es compten per centenars. Tanmateix, en molts casos les empreses addueixen que el desconeixement de les tarifes d'itinerància a Andorra no n'eximeix el compliment.

De moment el cas més impactant, que va revelar aquest dimarts el diari Segre, és el d'un veí de Lleida que denuncia que Orange li ha cobrat quasi 3.000 euros en un període de 9 hores que va estar a Andorra. L'afectat, Josep Barbero, assegura a més a més que en aquest temps tan sols es va connectar de manera manual "una vegada per llegir un whatsapp i l'altra per consultar el Facebook". Orange s'ha compromès a revisar el cas, però ha avançat que com a molt li rebaixarà fins als 700 euros.

L'home ha reconegut que va rebre dos SMS en què l'alertaven d'un cobrament de 50 euros i d'un altre de 90 euros, un tipus d'avisos que les companyies espanyoles només activen quan el consum ja s'ha disparat. D'altra banda, quan es creua la frontera del riu Runer, habitualment les firmes estatals envien missatges en què s'informa de les tarifes d'itinerància a Andorra, que actualment, segons aquestes informacions, són de 9 euros per 3 gigues al dia; i pel que fa a les trucades, d'1,82 euros/min (més 1,21 € per establiment de trucada).

En tot cas, d'altres usuaris afectats també s'han queixat darrerament, entre d'altres situacions, del fet que actualment aquest consum ja es dispara pel sol fet de tenir les dades mòbils activades, sense necessitat de fer-les servir de manera efectiva.

Cal recordar que Andorra no forma part de la zona 1 de 'roaming' de la Unió Europea, en la qual des d'enguany ja es pot fer servir internet a un preu més assequible, sinó de la zona 2. Això implica que les seves tarifes per a usuaris de companyies estrangeres siguin semblants a les de països com ara Suissa, Turquia, Rússia o el Canadà.

stats