Quins llibres recomanen per Sant Jordi Cerni Escalé, Judith Pallarés, Marc Urgell i altres personalitats
Diverses persones de la societat andorrana fan les seves recomanacions per la diada de Sant Jordi


Andorra la VellaLa Diada de Sant Jordi és una de les festes més estimades pels amants de la lectura i, a Andorra, també es viu amb passió. Aquest any, hem demanat a diversos representants de la vida política, cultural i social del país quins llibres recomanen per aquest 23 d’abril.
El resultat és una selecció diversa, que combina literatura andorrana, clàssics universals i reflexions contemporànies. Una mostra de com, darrere de cada càrrec o professió, hi ha una mirada lectora personal i reveladora.
Cerni Cairat (cònsol major de Sant Julià de Lòria): David Gálvez, literatura contrastada
El cònsol major de Sant Julià aposta per una veu singular i ja consolidada de la literatura en català: Proliferen les calandres, de David Gálvez, un llibre que combina lirisme, reflexió i experimentació lingüística.
Cerni Escalé (líder de Concòrdia): memòria, crítica i poesia de la veritat
El cap de l’oposició recomana dos llibres que conviden a pensar i sentir amb profunditat: L’antic país antic de Quim Varela, un exercici literari de memòria i identitat, i Inconfessables d‘Albert Ginestà, una obra que, segons ell, “posa veu a allò que sovint s’amaga, però que defineix la nostra condició humana”. Dues propostes que combinen la sensibilitat poètica amb la mirada crítica. Inconfessables és un recull de contes que desafia les convencions i penetra en les ànimes humanes amb una mirada perspicaç i profunda.
Landry Riba (negociador de l’Acord amb la UE): l’ànima i el territori en la veu d’Eva Arasa
Per a Landry Riba, una de les escriptores més destacades del país és Eva Arasa, i recomana el seu llibre L’ànima separada del cos. Elisa Blanch, inspectora de policia, investiga la mort de Clàudia Bosch, una jove que va ser víctima d’assetjament escolar i que és trobada morta en la matinada de l’1 de novembre. La inspectora s’enfronta a un passat traumàtic que la connecta amb el cas i que l’obliga a reviure experiències doloroses.
Carine Montaner (líder d’Andorra Endavant): clàssics amb missatge i desenvolupament personal
La presidenta del grup parlamentari Andorra Endavant tria dues lectures molt diferents però complementàries. El Petit Príncep de Saint-Exupéry, una faula poètica que mai passa de moda, i Poder sin límites de Tony Robbins, un llibre de referència en el món de l’autoajuda i el lideratge personal. Segons Montaner, “cal nodrir tant el cor com la ment”.
Riccie Ponce (president d’Argentinos en Andorra): tornar a la natura i a les arrels
Des de l’associació Argentinos en Andorra, Riccie Ponce aposta per un clàssic de la literatura llatinoamericana: Los cuentos de la selva de Horacio Quiroga. Són relats que barregen la màgia de la natura, la duresa de la vida i la saviesa popular. “Una lectura ideal per a totes les edats —diu Ponce— i una manera d’apropar-nos a la selva, als animals i a l’esperit salvatge de la infància”.
Mercè Canals (directora de teatre): apostar per les dones escriptores d’Andorra
Amb una mirada centrada en el talent femení local, Mercè Canals proposa tres autores andorranes que, segons ella, “han sabut reflectir emocions, conflictes i realitats molt nostres”. Recomana Vots de sang de Ludmilla Lacueva, Benvinguda realitat de Lara de Miguel, i El nen que va perdre la guerra de Júlia Navarro. Tres llibres que combinen història, emoció i crítica social.
Jordi Jordana (president de Demòcrates): entre l’economia i la utopia
Finalment, el cap del grup parlamentari Demòcrates, Jordi Jordana, ens proposa Entre el paradís i l’apocalipsi de Xavier Sala-i-Martin, una obra on l’economista català reflexiona sobre els grans reptes globals i proposa solucions innovadores per al futur. “ Tracta sobre intel.ligència artificial, progressos tecnològics i futur del món”, diu Jordana.
Noelia Souque (Ambaixadora per a la cooperació transfrontera): Reflexió de la naturalesa humana
Noelia Souque, Ambaixadora per a la Cooperació Transfrontera, recomana diversos llibres per aquest Sant Jordi, destacant “Waiting for Bojangles” d’Olivier Bourdeau com una lectura fàcil i fascinant. Aquest bestseller internacional, nominada a un dels premis literaris més prestigiosos de França, narra la història d’un nen que viu amb uns pares excèntrics i lluita per mantenir la seva mare, que pateix trastorns mentals, feliç i segura. També destaca “Le rêve du jaguar” de Michel Bonnefoy i “Nexus” de Yuval Noah Harari, dues obres que conviden a reflexionar sobre la naturalesa humana i les connexions globals.
Judith Pallarés (directora de l’Institut de la Dona Andorrana): ciència, introspecció i veus femenines
Judith Pallarés aposta per lectures que combinen el coneixement, la sensibilitat i la mirada femenina. Recomana Esmorzar amb partícules de Sònia Fernández-Vidal, una obra que acosta la física quàntica al lector amb un to proper i màgic. A més, assegura que aquest Sant Jordi té previst comprar La dèria de viatjar de Rosell Carbó i L’ànima separada del cos d’Eva Arasa. “Són autores que aporten una veu pròpia i valenta a la literatura del nostre país, i cal donar-los suport”, afirma.
Marc Urgell (CEO Abast): Un exercici de comprensió de l’actualitat
Per aquest Sant Jordi, el CEO d’Abast, Marc Urgell, recomana Persuasión y Poder, de Fernando Miralles, un llibre que dissecciona l’essència dels grans líders contemporanis i el seu impacte a través de la comunicació. Urgell destaca l’obra com una lectura imprescindible per a qui vulgui entendre què separa els líders extraordinaris dels simples oradors. Amb exemples tan potents com Steve Jobs, Barack Obama, Donald Trump o Oprah Winfrey, el llibre ofereix una immersió en les claus de la influència, el carisma i la capacitat de transformar idees en acció.
Judith Casal (Consellera PS): La relació entre l’humà i la consciència
Judith Casal, consellera del Partit Socialdemòcrata, recomana per aquest Sant Jordi “Sexo, ecología, espiritualidad: El alma de la evolución” de Ken Wilber, una obra densa i reveladora que explora les interconnexions profundes entre cos, ment, natura i consciència. Casal destaca la capacitat de Wilber per oferir una visió integral i coherent del món, que convida a repensar la nostra existència des d’una perspectiva espiritual, ecològica i filosòfica. Segons la consellera, és una lectura transformadora que “obre portes a una nova comprensió de nosaltres mateixos i del lloc que ocupem a l’univers”.
Iago Andreu (Director de la CEA): Amor, guerra i política
El director de la CEA, Iago Andreu, aposta per un clàssic de la literatura universal: The Alexandria Quartet, de Lawrence Durrell. Aquesta obra monumental ens transporta a l’Alexandria dels anys trenta i quaranta, en un mosaic narratiu on es barregen amor, guerra i política amb una prosa sensual i lírica. Per a Andreu, és una lectura que convida a perdre’s en una ciutat fascinant i a reflexionar sobre la naturalesa de la veritat, les relacions humanes i la percepció subjectiva del món. Una recomanació per als qui busquen literatura amb profunditat i bellesa atemporal.
Una diada amb veu pròpia
Aquestes recomanacions, tan variades com personals, mostren la riquesa cultural i humana d’Andorra. Llibres que ens parlen d’identitat, d’emocions, de futur i de compromís. Aquest Sant Jordi 2025, deixem-nos inspirar també per les lectures dels que ens representen. Perquè llegir no només és un plaer, sinó també una manera de construir un país més crític, sensible i divers.